Na zabezpečení webu nemám peníze, vzkázal Kalousek hackerům

21.04.2012 5:56

Dříve si lidé ze msty pomalovali dům vápnem, dneska si zlost vylévají na osobním webu, reagoval na hackerské napadení stránek Miroslava Kalouska expert na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla. Osobní web ministra financí, který se stal cílem útoku spojených sil hackerských uskupení Anonymous a Raptor_hackerz, nahradily vzkazy vyjadřující nespokojenost s činností Miroslava Kalouska a vysmívající se neschopnosti administrátorů, kteří ministrovy stránky spravují.

Na zabezpečení webu nemám peníze, vzkázal Kalousek hackerům
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Samotného ministra financí útok hackerů nijak neznepokojuje a nehodlá z něj vyvodit ani žádné důsledky. Prý je pokládá za běžnou součást současné politické komunikace a na lepší zabezpečení internetových stránek prý navíc ani nemá. „Nemám peníze na to, abych masivně posílil bezpečnost webu,“ uvedl Kalousek pro Českou pozici zjevně smířen s tím, že se budou útoky opakovat. „Nejsem tak domýšlivý, abych se domníval, že vše, co dělám, se musí každému líbit,“ dodal.

Odstavení Kalouskova osobního webu proběhlo ve dvou fázích. Ve středu a ve čtvrtek hnutí Anonymous ve spolupráci s Raptor_hackerz přetížila stránky, jejichž obsah nahradila posměšnými vzkazy na stranu administrátorů webu, kteří opakovaně naprosto selhali při jeho zabezpečení. V jiném vzkazu se hackeři obracejí přímo na ministra a občany.

Měli jste s tím počítat

„Drazí admini, Raptor_hackerz vám přejí hezký den a vzkazují vám: Opravdu oceňujeme, jaký je na vás spoleh. Zcela dle našich předpokladů jste úplně zbytečně vynaložili úsilí na opravu stránky, ale nějak jste opomněli zlepšit zabezpečení... Jaký to má smysl, když jste nezměnili přihlašovací údaje a neopravili chyby, které jsme využili při prvním útoku?

A pane Kalousku, udělal jste chybu, když jste ignoroval naše předchozí prohlášení. Můžete v tom pokračovat, ale v tom případě musíte počítat s naší nelibostí. Nejsme Anonymous, ale také nezapomínáme. S tím jste měli počítat“ stálo na vzkazu od Raptor_hackerz.

Web jako vrata

Podle bývalého šéfa odboru kybernetické bezpečnosti ministerstva vnitra Aleše Špidly jsou útoky na osobní webové stránky politiků novým společenským fenoménem a způsobem vyjádření svého názoru. „Útok názorně předvádí nové metody politického boje. Je to stejné, jako když vám v minulosti někdo vápnem pomaloval barák. V současné době osobní webové stránky reprezentují ta vrata,“ řekl Špidla České pozici.

Podle bezpečnostního experta by měly být hackerské útoky chápány jako varování, aby si lidé v kyberprostoru dávali větší pozor, neboť podobné útoky jsou z technického hlediska velmi jednoduché. „Být panem Kalouskem, tak se zaměřím na společnost, která mi ten web vyrobila a obsluhuje. Asi bych s nimi zrušil smlouvu,“ dodal Špidla s tím, že zabezpečení webu rozhodně není finančně nákladné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…