Nabarvil jsem si hlavu na zeleno. Zemanův mluvčí Ovčáček se odhaluje

31.12.2014 8:44

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je vždy první na ráně, kdo to schytá od novinářů, když prezident Zeman řekne něco ostřejšího. Se Zemanem se mu prý i přesto spolupracuje skvěle – možná i proto, že má malé provokace rád. Sám se jedné dopustil v šestnácti letech, kdy si nechal nabarvit hlavu na zeleno.

Nabarvil jsem si hlavu na zeleno. Zemanův mluvčí Ovčáček se odhaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman je podle Ovčáčka člověk velmi vnímavý a přemýšlivý. V Lánech před jídelnou má prý šachy, a když má volnou chvilku, tak si dá partičku. I sám se sebou. A občas se mu údajně stane, že prohraje. „A to asi nejlépe vykresluje, že se s ním spolupracuje skvěle, protože je to opravdu dialog,“ tvrdí prezidentův mluvčí v rozhovoru pro středeční přílohu MF Dnes.

Hlava státu na rady svého mluvčího prý občas dá. „Už několikrát se stalo, že se mě pan prezident zeptal, co si o určité věci myslím, já mu řekl, že ji nedoporučuji zmínit, trošku jsme o tom ještě podiskutovali a nakonec to použito nebylo,“ vysvětloval Ovčáček a dodal, že nejde o to, že by ho prezident poslechl, ale že dokáže debatovat. „Nedávno jsem četl komentář, který napsal jeden bývalý tiskový mluvčí, že bych měl pana prezidenta víc řídit, a to je přesně to, co nechci. Tiskový mluvčí by měl s prezidentem hovořit, říct svůj názor a diskutovat, ale politik by neměl být loutkou mluvčích ani mediálních agentur,“ zdůraznil Ovčáček.

V listopadu dopředu nevěděl, jaká slova se chystá prezident Zeman v rozhlasových Hovorech z Lán pronést. Když zaslechl vulgarismy, v hlavě se mu údajně začal odvíjet příběh – co nastane? „Začal jsem přemýšlet velmi prakticky. Nejen kolik budu mít telefonátů, ale kdy mi začne telefon zvonit, a kupodivu to trvalo docela dlouho, nejméně třicet čtyřicet minut. Že určitě vypukne mediální smršť, že to nebude jednoduché, ale pak jsem si řekl, že je to moje práce – zvládnout to,“ objasňoval prezidentův mluvčí. On sám prý vulgaritu naposledy použil, když u babičky vyměňoval na vysokých štaflích žárovku. „Většinou mi sprosté slovo ujede, když potřebuji něco spravit a nejde mi to, protože mě to strašně štve,“ popisoval Ovčáček, jehož poznávacím znamením jsou výrazné dioptrické brýle.

Trochu kontroverze si prezidentův mluvčí dovolil také v šestnácti letech, kdy si nechal ve specializovaném kadeřnictví ostříhat a obarvit vlasy na zeleno. Pankáčem být nechtěl, pouze mu to přišlo zajímavé. „Já mám občasné malé provokace rád, i když teď už si takové věci dovolit nemůžu. Tehdy to možná byla provokace vůči konzervativnímu prostředí, kde jsem studoval – na arcibiskupském gymnáziu. Ale rozhodně jsem nepočítal s takovou reakcí,“ uvedl Ovčáček s tím, že škola považovala zelené vlasy za nevhodné a on to vyřešil tak, že přestoupil na jiné gymnázium.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…