Nahatý Babiš. Fendrychovi čím dál více připomíná Orbána

07.02.2020 9:45

Jestli bylo možné předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) přece jen něco přičíst k dobru, byla to jeho prozápadní politika. Na rozdíl od prezidenta Zemana nevzhlížel k Rusku a k Číně. Podle komentátora Martina Fendrycha, který Babiše takto ocenil, se to ale mění a Babiš ukazuje, o co mu jde doopravdy...

Nahatý Babiš. Fendrychovi čím dál více připomíná Orbána
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych se s tím nepáral. Pokud bylo možné Babišovi něco přičíst k dobru, byl to jeho prozápadní kurz. Nekopíroval Miloše Zemana s jeho vzhlížením k Rusku a Číně. Jenže to se teď podle Fendrycha mění, když předseda vlády veřejně říká, že ustupuje od záměru plnit v Severoatlantické alianci to, k čemu jsme se zavázali, totiž platit na obranu 2 procenta HDP. A to v situaci, kdy Rusko stále dává najevo, že má nemalé mocenské ambice.

Současně s tím se Babiš stále častěji dostává do křížku s EU, když na jedné straně odmítá závěry auditorů Evropské komise, že je ve střetu zájmů, a na druhé straně po EU požaduje víc peněz pro Česko. A jako by to nestačilo, tak česká vláda žaluje EU kvůli pozastaveným dotacím pro Babišův Agrofert, který je momentálně odložen ve svěřenském fondu předsedy vlády.

Tohle všechno podle Fendrycha ukazuje že Babiš kašle na nějakou prozápadní politiku a na zájmy České republiky a na první místo staví právě svůj Agrofert. A místopředseda vlády Jan Hamáček ho v tom prý ještě podporuje, když říká, že je pro ČSSD nepředstavitelné, že bychom dodržovali naše závazky vůči Alianci, protože je to příliš drahé.

Mění se Babišův vztah k Západu? V řečech zůstává zápaďákem, činy ale vypovídají o opaku. Podobá se čím dál víc Orbánovi. Když se mu to nehodí, západní étos, vědomí evropské či transatlantické sounáležitosti je fuč. Najednou tu před námi Babiš s Hamáčkem stojí nahatí,“ konstatoval Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…