Narkomani prý Hřibovi nevadí, prázdné byty a úspěšný šéf městské firmy ano. Další spor rezonuje Prahou

08.08.2019 9:02

A je to tu zase. A opět se stejným výsledkem. O čem je řeč? O dalším tlaku Pirátů směrem na Pražskou plynárenskou (PP). Tématu se ostatně naše redakce věnuje již několik měsíců.

Narkomani prý Hřibovi nevadí, prázdné byty a úspěšný šéf městské firmy ano. Další spor rezonuje Prahou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Na posledním jednání Rady hlavního města došlo mezi politiky k potyčce. Je to již poněkolikáté, co se Piráti snažili dosáhnout změn ve vedení PP. Ani tentokrát však nezaznamenali úspěch. Spory přitom začaly již v lednu. Pirátům se tehdy nepodařilo do společnosti prosadit Petra Zmátlíka. Neshody pokračovaly i ve chvíli, kdy požadovali, aby došlo k výměně členů dozorčí rady, kteří byli na tyto funkce vybráni z řad letitých zaměstnanců. 

Údajně právě díky Pirátům nedošlo k dlouhodobě připravované akvizici společnosti Revis. I tu mimochodem primátor Hřib kritizuje, protože podpořila částkou 750.000 korun jejich koaličního partnera TOP 09.

„Tyto nesmyslné a neustálé tlaky naši společnost poškozují. Atmosféra v Plynárně je neúnosná. Lidé se bojí cokoli říci. Jestli to takto půjde dál, tak se ze ziskové společnosti stane nezisková. Praha bude muset doplácet a lidé si pěkně připlatí. Tady pozorujeme to stejné, co se děje i na pražských městských částech. Po nás, ať přijde potopa. Pirátům je všechno jedno. Všechno zničí, ale nemají plány, co s těmi věcmi dál. Zkuste se poptat mezi zastupiteli, kteří s Piráty musí spolupracovat, jak jim to vyhovuje. A zeptejte se lidí, kteří tady platí daně, co pro ně primátor Hřib udělal?“ vyjádřil se dlouholetý zaměstnanec Pražské plynárenské, jehož jméno redakce zná.

Vypadá to, že situace ohledně Plynárny už začíná unavovat i koaliční partnery Pirátů. Podle Hřiba jednání Rady opustil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Pospíšil z té schůzky odešel, když to viděl na podkladech napsané, sám říkal, že bychom tuto záležitost měli řešit transparentně na radě, a to jsme učinili,” uvedl primátor v pořadu Interview na ČT24. Sám Jiří Pospíšil ve svém prohlášení dodal: „Od Pirátů je to další porušení koaličních dohod, kdy bylo dohodnuto, že nejprve dojde ke společnému jednání koaličních partnerů s ředitelem Janečkem, na kterém budou otázky spojené s Pražskou plynárenskou detailně prodiskutované.“

Šéfa Pražské plynárenské se zastal také radní pro majetek Jan Chabr za TOP 09, který má PP ve své gesci. „V tuto chvíli má pro nás pan Janeček pevnou pozici, pakliže se obvinění neprokážou,” uvedl. Šéf pražské ODS Tomáš Portlík ještě řekl, že „snahu destabilizovat městskou firmu s mnohamiliardovým obratem pouze na základě nepotvrzených informací nelze tolerovat.“

Co přesně primátorovi Hřibovi na šéfovi městské firmy vadí? 

„Kromě toho, že hlasoval pro přidělení tantiém, podílu na zisku dceřiné společnosti Pražské plynárenské pro odsouzeného Karla Březinu, jsem se navíc dozvěděl, že hlasoval pro to, aby ta odměna byla přidělena i jemu samotnému. To je neakceptovatelné!“

Dále je to prý fakt, že představenstvo společnosti zatím nedodalo dozorčí radě zápis z jednání, ale také například výše zmíněný dar společnosti Revis Praha TOP09, která je dodavatelem PP.

„Problémů je daleko víc, jsou tam zásadní manažerská pochybení, kvůli nimž je zisk společnosti o tři sta milionů nižší, než by být mohl, nebyli dostatečně prověřováni dodavatelé Pražské plynárenské,“ zmínil ještě. Podle radního Chabra však za doby působení ředitele Janečka v Plynárně došlo ke ztrojnásobení zisku. Tato slova potvrzují i výroční zprávy.

Spory v současné koalici však nejsou ničím výjimečným. Dalším výrazným sporem je idea Pirátů, aby došlo k vyššímu zdanění bytů, které v Praze nejsou obsazeny. Za tento nápad byli Piráti kritizováni v podstatě ze všech stran a výjimkou nebylo označení „novodobí komunisté“. Podle Hřiba však město z prázdných bytů nemá žádné peníze. Město pak prý staví chodníky, kanalizaci, financuje provoz a osvětlení pro obyvatele, kteří tam nejsou a na které nedostane peníze. „Pokud budou ve městě prázdné byty, tak město zkrachuje,“ varuje pražský primátor. 

„Tohle mě rozesmálo. Město zkrachuje, protože v bytech nikdo nebydlí. A co ti, kteří tu bydlí a nemají tu trvalé bydliště, ti mu nevadí? Těm Praha chodníky a kanalizace nestaví? A co ti, kteří tu bydlí přes AIRBNB? Ti jsou, nebo nejsou v pořádku? A co ti, kteří sem jezdí na koncerty a pít? Ti, kteří tu dělají nepořádek? Co bezdomovci a narkomani? Ti mu tedy vadí, nebo ne? Protože ty všechny sponzorují ti, kteří daně v Praze poctivě daní? A to je problém, který má primátor řešit, ne to, že soukromý majitel, který z bytu platí daň, ho má prázdný,” postěžoval si jeden z pražských zastupitelů, který si nepřál být jmenován.

Situaci v pražské koalici by měli politici řešit příští týden. Pospíšil však nevidí jinou možnost koalice. S ODS nicméně údajně jednat bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…