Naše armáda by prý týden ubránila jeden kraj. Téma pro Miloslava Ransdorfa

29.04.2014 9:06

Za obnovení českého obranného průmyslu a za obnovu české armády se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz přimlouvá europoslanec Miloslav Ransdorf. V této souvislosti připomíná výrok vojenského analytika Martina Kollera v pátečním vydání pořadu Události, komentáře, který uvedl, že současná česká armáda by byla schopna bránit území zhruba o rozloze jednoho kraje a jen po dobu maximálně jednoho týdne.

Naše armáda by prý týden ubránila jeden kraj. Téma pro Miloslava Ransdorfa
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Do protikladu dává komunistický politik předlistopadovou armádu bývalého Československa, která měla čtvrt milionu mužů ve zbrani, ale také 4500 tanků, zatímco dnes jich má 35. Armáda socialistického Československa ale neměla za úkol jen obranu. „Například v případě živelní pohromy byla schopná zabezpečit evakuaci obyvatel, postarat se o nouzové zásobování, zajistit náhradní dopravní služby atd., což prokázala i při katastrofě na Dunaji roku 1965, která postihla 54000 lidí. Dnešní armáda by to nedovedla,“ upozornil Ransdorf.  

Zamyslel se také nad tím, kam se poděl mnohamiliardový majetek předlistopadového vojska. „Proč jsme se připravili o vynikající MIGy 29 výměnou za vrtulníky Sokol, které k nám navíc ani nikdy nedorazily, zatímco sjednocené Německo si MIGy 29 ve své výzbroji po NDR nechalo? Co se stalo s výrobními a rekreačními objekty armády?“ ptá se Ransdorf, který dochází k závěru, že armáda se stala zdrojem obohacení vyvolených a ti se zařadili do nově konstituované kapitalistické vrstvy.

Závěrem dochází k závěru, že obranný průmysl v revitalizované podobě by se mohl stát zdrojem obnovy naší armády. „Tento průmysl bychom vzkřísit mohli, máme na to tradici, odborníky a stále ještě dostatečný potenciál. Neklidné doby, do kterých jdeme, poskytují tomuto byznysu hodně šancí,“ dodává europoslanec závěrem.

Celý text Miloslava Ransdorfa najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…