Ne, takhle ne. Turecko dalo EU najevo, že si dohodu představuje poněkud jinak

10.03.2016 15:02

Dohoda mezi Tureckem a Evropskou unií dostává nový rozměr. Turecký ministr pro EU Volkan Bozkir totiž ve čtvrtek přišel s tím, že vracet se budou pouze uprchlíci, kteří se do Řecka teprve dopraví, ve výsledku tak očekává spíše tisíce až desetitisíce lidí. A EU si podle něj rozhodně nebude vybírat, koho přijme. Informuje Hurriyet Daily News.

Ne, takhle ne. Turecko dalo EU najevo, že si dohodu představuje poněkud jinak
Foto: topfly.cz
Popisek: Turecko

Anketa

Vadí vám, že americký velvyslanec Andrew Schapiro vyjádřil solidaritu muslimské komunitě u nás?

98%
1%
hlasovalo: 16156 lidí

Turecký ministr pro EU Volkan Bozkir dnes prohlásil, že dohoda mezi EU a Tureckem nebude zahrnovat migranty, kteří jsou již na území Evropy. Turecko začne zpětně přijímat migranty až poté, co Evropská unie usídlí všechny ty, kteří do ní již dorazili.

Zároveň se také vyjádřil, že si Evropská unie nebude vybírat, koho chce přijmout, tedy nelze, aby upřednostňovala lidi na základě vzdělání či profesních zkušeností, vše totiž bude spravovat Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky UNHCR.

Ankara se zavazuje, že svoji stranu dohody splní do prvního května. „Věříme, že se jedná o historický krok, dar našemu národu. Dotáhneme to do konce, ať už s opoziční podporou, či bez ní.“

Celý text zde

Součástí dohody je také závazek, že Turecko za každého Syřana, který poputuje z uprchlického tábora do Evropy, přijme zpět jednoho Syřana, který se vydal přes moře do Řecka. Za to si žádá možnost bezvízového styku, vstup do Schengenu, urychlení přijímacího procesu do Evropské unie a finanční pomoc ve výši několika miliard eur.

„Vytvoření představy ‚Nemůžete tam už jít, není tam žádná naděje‘ je základem pro prevenci ilegální migrace,“ řekl Bozkir.

Na výsledek jednání mezi EU a Tureckem si však musíme počkat do 18. března na další summit Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …