Nebude elektřina, ale světlo máme v sobě. Rusko je v temnotě, oslovila chvilkaře první dáma Ukrajiny

30.10.2022 0:00 | Reportáž

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolal na Václavské náměstí demonstraci na podporu českých občanů, na podporu Ukrajiny a také proti strachu. K desítkám tisíc účastníků akce promluvila také první dáma Ukrajiny Olena Zelenská, která konstatovala, že ruská armáda, která zjistila, že nezvládá porazit ukrajinskou armádu, raději útočí na ukrajinské maminky a jejich děti.

Nebude elektřina, ale světlo máme v sobě. Rusko je v temnotě, oslovila chvilkaře první dáma Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce spolku Milion chvilek s názvem Česko proti strachu: společně na Václavák

K účastníkům demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na Václavském náměstí promluvila první dáma Olena Zelenská.

„Pojďme si společně vyslechnout slova první dámy svobodného světa,“ uvedla její projev mluvčí Milionu chvilek pro demokracii Hana Strašáková.

„Dobrý den. Ukrajina momentálně prožívá temné časy. Vlastně nejtemnější časy v naší moderní historii,“ spustila první dáma Ukrajiny.

Všem připomněla, že Ukrajina teď čelí ruským útokům, ruské rakety dopadají na elektrické rozvodny a na teplárny. To podle Zelenské dokládá, že Rusové se rozhodli nebojovat proti ukrajinské armádě, ale proti ukrajinským maminkám, které v  důsledku ruských teroristických útoků nemohou svým dětem ohřát ani mléko.  

„Bojují proti ukrajinským dětem, které nemohou bez elektřiny studovat. Bojují proti starším lidem, kteří nemohou bez mobilního signálu zavolat svým nejbližším ani lékaři. Ale Rusko zapomnělo na jednu věc. Bojuje proti světlu, které nikdy nezhasne,“ zdůraznila Zelenská.

Poukázala na to, že Ukrajinci si dnes s sebou na koncerty či výstavy nosí svíčky i baterky, a když někde vypnou proud, vytvoří si vlastními silami za pomoci svíček kouzelnou atmosféru.

Říká se, že nás čeká těžká zima. Ano. Ale nenecháme Rusko, aby nás a celý svět vtáhlo do temnot,“ ujistila všechny Zelenská. „Do té samé temnoty, ve které žije Rusko už mnoho let,“ pokračovala první dáma Ukrajiny.

Zdůraznila, že pokud bude svobodný svět dál podporovat Ukrajinu, Ukrajina vytrvá a s ní ruské temnotě odolá i svobodný svět. Lidé podporující Ukrajinu v Praze i jinde jsou podle ní důkazem, že ty, kteří si nosí světlo v sobě, nelze uvrhnout do temnoty.

A na rozdíl od svého manžela Volodymyra Zelenského, který se vždy loučí zvoláním „sláva Ukrajině“, rozloučila se Zelenská s demonstranty na Václavském náměstí prostým „děkuji“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…