Nečasův exporadce šťourá do Babiše: Jak to bylo s chemickými podniky? Proč se to nevyšetřilo?

04.04.2016 9:49

Server SvobodnéFórum.cz se zaměřil na ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Komentář Jiřího Sezemského, bývalého poradce premiéra Petra Nečase, se věnuje Babišově minulosti, a to konkrétně tomu, proč bylo zastaveno vyšetřování Lovochemie.

Nečasův exporadce šťourá do Babiše: Jak to bylo s chemickými podniky? Proč se to nevyšetřilo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Andrej Babiš rád pranýřuje polistopadový vývoj jako éru zlodějin a korupce. Tváří se přitom, jako by v té době v České republice nepodnikal a k žádnému majetku nepřišel. Způsob, jakým koncem devadesátých let získal Lovochemii, přitom opakovaně vyšetřovala policie. A otazníky kolem této kauzy zůstávají dodnes,“ poznamenává úvodem Sezemský.

Podotýká tak, že kromě Čapího hnízda jako stínu Babišovy minulosti, je dalším stínem také ovládnutí Lovochemie, ale i podniků Precheza, Deza nebo Aliachem. A není podle něj ani tajemstvím, že Agrofertu se začalo dařit za vlády Miloše Zemana.

Ale zpět k Lovochemii. „V roce 1995 se stala většinovým vlastníkem této chemičky společnost Proferta, která od státu koupila 51 procent jejích akcií za půl miliardy korun. Kvůli tomu si musela vzít úvěr u IPB. Proferta měla dva tuzemské a jednoho zahraničního akcionáře – německou obchodní společnost BAGS. O rok později do Proferty vstoupila Babišova společnost Agrobohemie, společný podnik Agrofertu a Unipetrolu. Agrobohemie zároveň skupovala na trhu i další akcie Lovochemie, a stala se tak současně jejím přímým menšinovým akcionářem,“ popisuje Sezemský s tím, že inkriminovaný moment nastal v roce 1998, kdy Agrobohemie navýšila základní jmění o 250 milionů korun a získala v Lovochemii majoritu. Babiš byl v té době předsedou představenstva všech tří klíčových firem Lovochemie, Proferty i Agrobohemie.

„Babiš následně Profertu poslal do likvidace. Poté skončila v konkurzu spolu s půlmiliardovým dluhem vůči IPB, ke kterému se Agrofert neznal. Souboj o Lovochemii skončil tím, že společnost BAGS podala na Agrofert trestní oznámení,“ podotkl Sezemský. Jiří Šmejkal, obchodní ředitel BAGS, nazval celou událost typickou tunelizací. 

„Jelikož jak v představenstvu společnosti Proferta, tak v představenstvu společnosti Agrobohemie byly v rozhodné době zastoupeny stejné osoby, mohlo by se jednat v tomto případě o naplnění skutkové podstaty trestného činu zneužití informací v obchodním styku, nebo případně trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedla tehdy k případu dnes vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Případ však byl následně odložen.

„Jak Svobodné fórum zjistilo, Lovochemie nepatří mezi kauzy, které byly podrobeny přezkumu. Toto prověřování několika desítek starších případů bylo avizováno po nástupu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v roce 2011, tedy v době, kdy se na Lovochemii ještě vztahovala patnáctiletá promlčecí lhůta. Proč se do tohoto seznamu nedostala ani po nástupu Lenky Bradáčové na post pražské vrchní státní zástupkyně o rok později, také není jasné,“ dodává Sezemský. 

Původní text ZDE.

Redakce SvobodnéhoFóra.cz se na Andreje Babiše zaměřuje dlouhodobě. Před čtrnácti dny například zveřejnila tajnou analytickou zprávu z roku 2005. Jde podle nich o komplexní pohled právě na Babiše. „Asi nejpodstatnějším sdělením zprávy je někdejší napojení současného ministra financí na tajné služby Sovětského svazu,“ píše server.

Celou zprávu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…