Nečekané: Právník Stehlíkové se ohání Klausem. A ten Zemanův jede tvrdě

25.01.2022 7:11

Slova Stehlíkové? To je naprosto ukázkový případ nactiutrhání. Jestli lékař o někom řekne, že je dementní a že ztratil mozek a že není schopen vykonávat svoji funkci, ať už jakoukoliv, a ausgerechnet to říct o prezidentovi republiky, no tak to je opravdu výkon! Hradní právník Marek Nespala se před kamerami pustil do Džamily Stehlíkové.

Nečekané: Právník Stehlíkové se ohání Klausem. A ten Zemanův jede tvrdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková v době, kdy byl prezident Miloš Zeman hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, mluvila o jeho možných nemocích. Především o cirhóze jater. Aniž by měla možnost ho vyšetřit. Právník Hradu Marek Nespala teď žádá po Stehlíkové omluvu a odškodné milion korun.

Právní zástupce Hradu Marek Nespala se na CNN Prima News pustil do exministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové. Zdůraznil, že pokud psychiatrička neuposlechne předžalobní výzvu, neomluví se prezidentovi a nezaplatí jeden milion korun, přijde žaloba.

„Žaluje prezident republiky ing. Miloš Zeman za zásah do svých lidských práv a svobod a práv osobnostních. Jak sama potenciálně žalovaná Stehlíková řekla, jedná se o jeden milion korun, ale ten není ani pro Hrad, ani pro inženýra Zemana, ale pro Fond ohrožených dětí Klokánek, stejně tak jako tomu bylo v případě žalovaného brněnského politika Svatopluka Bartíka. Ten případ všichni známe,“ upozornil Nespala.

Spolu s Nespalou se ve vysílání objevil také právní zástupce Stehlíkové Artur Ostrý a ten se své klientky jasně zastal.

„Paní doktorka hovořila o standardních diagnózách. Nemoc, ani diagnóza na cti nikomu neubírá. Naopak mám pocit, že do toho poněkud chaotického diskursu o zdravotním stavu prezidenta přinesla erudovaný, etablovaný odborný pohled,“ vyložil svůj pohled na věc Ostrý.

A tady se Nespala okamžitě ohradil.

„Tak tady, když budu citovat, že se jedná o skokové zdementnění, delirium tremens, o Korsakovův syndrom u skokově zdementnělého pacienta a dementního seniora, no tak pardon, ale jestli v tomto není shledáváno mimořádné nactiutrhání, navíc od lékařky, navíc od lékařky u nikoli jejího pacienta, tak toto je ukázkový případ o nactiutrhání,“ zdůraznil.

Poté se ještě jednou vrátil k případu Svatopluka Bartíka.

„My už v podstatě máme právní základ pro tyto šílenosti určitých spekulantů s informacemi. Jako jestli lékař řekne, a v otázce duševního zdraví je to opravdu mimořádně citlivé, o někom, že je dementní a že ztratil mozek a že není schopen vykonávat svoji funkci, ať už jakoukoliv, a ausgerechnet to říct o prezidentovi republiky, no tak to je opravdu výkon, který zasluhuje ocenění ve všech právních kategoriích a že jich paní doktorka Stehlíková svým deliktem navštívila,“ vypálil Nespala.

Ostrý oponoval, že Stehlíková se celý život věnuje otázkám léčby alkoholové závislosti. „A je třeba říct, že některé její závěry byly prezentovány ve veřejném prostoru a následně víceméně potvrzeny od profesora Pafka. A i z okolí pana prezidenta. Vzpomeňme na zprávy o tom, že pan prezident vídá pavouky, kterým padají nohy. A na zprávy o tom, že při návštěvě Viktora Orbána na něj mluvil rusky, oslovoval ho Andreji, toto jsou skutečnosti, které na světě jsou, jsou to stanoviska, která už zazněla a už zaplňují veřejný prostor. A zaplňují ho kvůli těm pochybnostem, které byly dána tím, jak se o zdraví prezidenta informovalo ze strany Hradu. To samozřejmě je prostorem pro spekulace a je na místě, aby odborníci našli v záplavě těch informací nějaké vodítko a vysvětlili veřejnosti, co se vlastně děje. Já si osobně myslím, že paní doktorka to považovala za svou občanskou povinnost,“ uvedl Ostrý.

Nespala si však trval na tom, že lékařka nemůže z televize dělat diagnózy bez toho, aby pacienta viděla a vystřelila od boku nesmysl. „Já jsem nastudoval se svolením celou dokumentaci, za odborného dozoru, a mohu říci, že nic z toho, co paní doktorka píše, z toho svého psychiatrického oboru, tak nic z toho není pravda,“ zdůraznil Nespala.

Avšak ani Ostrý ze svého stanoviska neustoupil a konstatoval, že už druhý prezident Václav Klaus naznačil v říjnu loňského roku, že prezidenta Zemana trápí chronické onemocnění jater. A Stehlíková si jako odbornice z těchto střípků udělala názor. To vše v situaci, kdy z Hradu zaznívaly věty o tom, že prezident jí knedlíky a klobásy.

Nespala nakonec duel uzavřel jasným prohlášením. „Z našeho pohledu je to se vší odpovědností delikvent a své právní odměny se určitě dočká,“ sdělil přes televizní obrazovky Nespala Stehlíkové.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…