Nechtějte to po mně, říká Hamáček k plánům na návrat do normálu

11.04.2020 15:11

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) se stal jednou z hlavních tváří boje s koronavirem v Česku. Oblek vyměnil za červené svetry či mikiny a nabádá spoluobčany, aby byli obezřetní. V tuto chvíli prý sice data vypadají nadějně, ale ministr v rozhovoru pro deník Právo varoval před předčasným optimismem. Pokud lidé nebudou dost opatrní. Vláda prý může utáhnout šrouby. Nakonec poslal vzkaz pořadu Reportéři ČT.

Nechtějte to po mně, říká Hamáček k plánům na návrat do normálu
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka jsou sice v tuto chvíli čísla příznivá, ale nad koronavirem prý rozhodně nemáme vyhráno.

Nedá se ale očekávat, že do konce dubna to bude úplně za námi. Tudíž opakuji, že jsem přesvědčen, že vláda bude znovu žádat o prodloužení nouzového stavu,“ zdůraznil Hamáček v rozhovoru pro deník Právo, s tím, že by názor změnil jen v případě, že by se podařilo koronavirus zázračně porazit, což ale neočekává. V tuto chvíli proto nepočítá ani s žádným větším uvolňováním restrikcí.

Rozhodně se prý neopájí nějakou předčasnou euforií a důrazně před tím varuje i své spoluobčany. Teď je sice situace u nás lepší než např. v Rakousku, ale pokud lidé upustí od obezřetnosti a budou se shlukovat, může být i u nás podstatně hůř. Ve svých názorech se opírá o matematické modely, o predikce dalšího vývoje, a vzhledem k tomu, že mu experti dosud radili dobře, hodlá se jejich radami řídit i dál.

Pokud se např. ukáže, že funguje tzv. chytrá karanténa, bude možné některá opatření rozvolnit, ale Hamáček odmítl specifikovat, která to budou a kdy případně k rozvolňování dojde.

„Nechtějte to po mně. Budeme to řešit ad hoc podle toho, jak se situace bude vyvíjet. Jen pro příklad: pokud se podíváme na průběh epidemie, tak z celonárodního pohledu je to ‚pod kontrolou‘, ale jsou lokality, např. Domažlicko, kde to rozhodně uspokojivě neprobíhá,“ varoval ministr.

Pokud jde o dodávky zdravotnického materiálu, ty jsou prý teď nastaveny v takových objemech, jaké si přálo Ministerstvo zdravotnictví. Jsou zajištěny díky dodávkám z Číny. Navíc máme k dispozici tolik vybavení, že prý můžeme pomáhat i jiným státům, např. Španělsku. Dokazuje to také, že evropská solidarita tu stále hraje roli. Státy si navzájem skutečně pomáhají.

„Pokud jsme kritizováni, třeba pořadem Reportéři ČT, že dovážíme nejvíc z Číny, tak nevím, jestli to je na kritiku, anebo spíš na pochvalu. Díky tomu jsme situaci vyřešili velmi rychle, a ještě jsme schopni pomáhat ostatním,“ zdůraznil šéf Ústředního krizového štábu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…