Největší populista s nebezpečnou rétorikou. Zelený kandidát se před lidmi opřel do Okamury

07.05.2014 20:20

V Plzni debatoval s občany kandidát do Evropského parlamentu Šádí Shanaáh (SZ), jenž se snaží vystupovat, jak říká, humorem proti diskriminaci. V kavárně Inkognito, kam přišla se „zeleným" kandidátem diskutovat zhruba desítka lidí, se hovořilo zejména o současných problémech Evropské unie, její zahraniční politice a euroskeptickém populismu, který je podle Shanaáha nebezpečnější, než tomu bylo v minulosti.

Největší populista s nebezpečnou rétorikou. Zelený kandidát se před lidmi opřel do Okamury
Foto: zeleni.cz
Popisek: Šádí Shanaáh

„Evropská unie je v současnosti tvrdě napadána, je to moderní, v některých případech i pochopitelné, ovšem často neprozíravé a v podání některých politiků nesmírně nebezpečné," uvedl. 

Kandidát Strany zelených si nejprve rýpl do rétoriky hnutí Úsvit, konkrétně do Tomia Okamury, kterého považuje za největšího populistu současné české politické scény. „Domnívám se, že sám Okamura si je plně vědom toho, jak nebezpečná je jeho rétorika. Pravděpodobně sám nevěří tomu, co říká," tvrdí Shanaáh a trpce dodává: „Jedná se pouze o politický kalkul, který zneužívá nálady ve společnosti, vysoké nezaměstnanosti a posléze nevědomosti některých lidí," říká a zmiňuje ještě verbální agresivitu Kláry Samkové, která prý cílí na rozdmýchávání negativních emocí mezi Romy a českou majoritou, což Shanaáh považuje za paralelu s politikou nacistického Německa.

(Ne)jsme v tom sami….

Dále se kandidát do Evropského parlamentu vyjádřil k Evropské unii: „EU je unikátní projekt, jenž však narazil na problémy, které vize tohoto typu obnáší." Jednou z příčin složitého období, jímž EU nyní prochází, je podle Shanaáha zejména to, že není federalizace Evropy zcela dokončena. „Jsme na půli cesty, proto si klaďme otázku: Co můžeme pro konečný úspěch tohoto projektu udělat a jakým způsobem tomu přispět?"

Důležitost sjednocené Evropy vidí také v síle, jakou můžou spojené státy evropské disponovat. „V tomto má Evropská unie velký potenciál, jenž je třeba využít, přestože teď jí dočasně došla pára," je přesvědčen mladý politik a zdůrazňuje: „Díky EU je i Česká republika akceschopnější. Mnohem úspěšněji bude řešit světové problémy. Vždyť ani státy jako Velká Británie nebo Francie nestačí na problémy, které zmítají světem, samy."

Vize evropské armády

Závěrem se do debaty zapojili i návštěvníci, z nichž někteří neskrývali k jedenatřicetiletému politikovi názorové sympatie, jiní nešetřili dotazy. Na otázku, zda se Shanaáh ztotožňuje s názorem prezidenta Miloše Zemana ohledně jednotné evropské armády, řekl: „Doufám, že se nikdy s názory Zemana nebudu už více ztotožňovat, ovšem v tomto případě mu dávám svým způsobem za pravdu. Vize spojené armády však musí být ucelená, jasně definována a také jednotlivými státy EU pochopena."

Podle něj může být jedině tak Evropa opravdu silná. „O tom, jak potřebné je, aby byla Evropa vojensky silná, netřeba více hovořit, ukazuje to i situace na Ukrajině."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jp, vf

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…