Nejvyšší rozhodovací orgán NATO se na žádost Turecka mimořádně sejde v úterý

26.07.2015 20:52

O svolání mimořádného zasedání nejvyššího rozhodovacího a konzultačního orgánu Severoatlantické aliance, Rady NATO, dnes požádalo Turecko. Rada má projednat turecké vojenské operace proti radikálům z Islámského státu v Sýrii a proti pozicím Strany kurdských pracujících (PKK) v sousedním Iráku. Oznámilo to turecké ministerstvo zahraničí. NATO podle agentury Reuters v prohlášení vydaném v Bruselu potvrdilo schůzku Rady na úterý.

Nejvyšší rozhodovací orgán NATO se na žádost Turecka mimořádně sejde v úterý
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Severoatlantická rada je nejvyšším rozhodovacím a konzultačním orgánem aliance. Je to fórum pro demokratickou diskusi a vzájemné konzultace, ve kterém jsou zastoupeni všichni členové NATO.

Turecko od pátečního večera vstoupilo aktivně do bojů proti radikálům z IS v Sýrii, a postaralo se tak o zásadní obrat jejich vývoje. Otevřelo ale také frontu proti tureckým Kurdům ze zakázané Strany kurdských pracujících v severním Iráku.

První nálety tureckých sil na cíle IS v Sýrii začaly v pátek a pokračovaly i o víkendu. Vláda v Ankaře kromě toho dala příkaz k razii na teroristické kruhy ve 13 provinciích země, při níž bylo zatčeno bezmála 600 lidí.

Ještě v pátek večer vzlétla turecká letadla také nad severní Irák a bombardovala základny a logistická stanoviště PKK. Strana pak v sobotu ohlásila, že vystupuje z mírových jednání, protože podle ní ztratila smysl. Turečtí Kurdové bojovali za svá práva se zbraní v ruce 28 let a v roce 2012 se dohodli na zahájení mírových jednání, která však od té doby moc nepokročila a současný vývoj je blokuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…