Nejvyšší soud potvrdil tresty za korupci pro Kvapila a Novotného

05.06.2012 16:34

Nejvyšší soud (NS) definitivně potvrdil nepodmíněné tresty v korupční kauze bývalého starosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a někdejšího tajemníka Brna-středu Radovana Novotného. Soud odmítl jejich dovolání. Stejným způsobem soud naložil i s dovoláním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který naopak žádal pro oba odsouzené přísnější tresty.

Nejvyšší soud potvrdil tresty za korupci pro Kvapila a Novotného
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Oba muži dostali za úplatkářství čtyři roky vězení a vysoké pokuty. Od loňska si odpykávají trest. Nejvyšší soud podle Knötiga nezjistil žádné chyby při rozhodování ve sledované kauze. Podrobnosti z odůvodnění svého verdiktu ale zatím nezveřejnil. "Odůvodnění musejí nejprve dostat účastníci řízení," uvedl mluvčí NS Petr Knötig. Oba odsouzení mají nyní ještě teoretickou možnost podat ústavní stížnost.

Někdejší politici ODS

Kvapil s Novotným (oba dříve ODS) žádali podle pravomocného rozsudku nejprve čtyři miliony korun, pak dva a nakonec milion korun za to, že Kvapil pomůže získat podnikateli Jiřímu Štoplovi povolení pro stavbu obchodně-administrativní budovy Sonocentrum v Žabovřeskách.  Novotný byl podle obžaloby pověřen domlouváním termínů schůzek. Nakonec jej s milionem korun od Štopla zadržela policie. Podle Novotného však šlo o řádně vyplacenou provizi, kterou mu Štoplova firma poskytla za poradenství. Kvapil i Novotný vinu v plném rozsahu popírají.

Dvojice dostala nejprve u brněnského krajského soudu za korupci sedm let vězení. Kvapil měl navíc zaplatit pokutu půl milionu a Novotný 250 tisíc korun. Vrchní soud v Olomouci ale následně verdikt změnil. Tresty snížil na čtyři roky pro oba a zvýšil pokuty. Kvapil musí uhradit milion a Novotný půl milionu korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…