Někdo skartoval materiály v kauze Opencard, tvrdí šéf protikorupčníků

02.08.2012 20:58

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec tvrdí, že někdo zničil důležité materiály, které se týkaly kauzy Opencard. Údajně k tomu došlo v době, kdy byl primátorem Pavel Bém.

Někdo skartoval materiály v kauze Opencard, tvrdí šéf protikorupčníků
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

„Je pravda, že když jsem nastupoval, měl jsem na stole od kolegů několik stížností na předchozí vedení protikorupčního útvaru. Záměrně třeba zdržovali záznam o zahájení úkonů v trestním řízení a než mohl konkrétní policista začít něco dělat, tak došlo ke skartaci materiálů, které k trestnímu řízení potřeboval,“ uvedl Tomáš Martinec v rozhovoru pro HN.

Jako příklad takového případu uvedl kauzu Opencard – konkrétně v době, kdy byl primátorem Pavel Bém. „Vyšetřování bylo zdržováno patnáct dní a mezitím na magistrátu skartovali důležité materiály. Trestní řízení v kauze Opencard pokračuje, stíháme víc než deset osob. Ale jsou to jen řadoví úředníci. Z toho co vím, mělo stíhání mířit výš,“ popisuje šéf protikorupční policie.

V rozhovoru si mimo to stěžuje i celkově na vyšetřování korupčních případů, hlavně v dobách Vlastimila Rampuly. „Přišla změna na Nejvyšším státním zastupitelství, kam nastoupil Pavel Zeman. Postupně se mění poměry i na krajských státních zastupitelstvích. Důležitá změna teď proběhla v Praze, kam byla jmenována Lenka Bradáčová. Státní zastupitelství patřila mezi největší brzdy vyšetřování korupce,“ tvrdí Martinec.

„Typicky privatizace Mostecké uhelné společnosti z devadesátých let. Když případ dozorovalo pražské vrchní státní zastupitelství, nemohli jsme se hnout z místa. Teď, když je dozor v Olomouci, to najednou jde. V krátké době jsme byli schopni obvinit konkrétní lidi,“ pochvaluje si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…