Nekompromisní Veleba: K ČT je přisátá umělecká mafie a můj telefonát s Václavem Moravcem...

26.05.2015 23:30

Senátor Jan Veleba (SPO) celých čtyřicet minut odpovídal na otázky v pořadu Dotazník Debatního klubu. Ústředním tématem byla situace ve veřejnoprávních médiích, především v České televizi. Předseda Strany práv občanů již tradičně nenechal na ČT nit suchou, a to i kvůli prezidentu Miloši Zemanovi, v této souvislosti padlo také jméno moderátora Václava Moravce. Velmi ostrá slova padla např. na adresu pořadu Hyde Park.

Nekompromisní Veleba: K ČT je přisátá umělecká mafie a můj telefonát s Václavem Moravcem...
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Média by měla působit jako jeden z pilířů demokracie, u veřejnoprávní televize to platí především. Principielně je to správné, ale v praxi se to dnes bohužel nenaplňuje, alespoň podle Veleby. „Aby fungovala demokracie, tak ty informace musí být pravdivé. Když nejsou pravdivé, když jsou zavádějící a zkreslené, tak tady je zásadním způsobem nahlodávána demokracie,“ řekl jasně člen horní parlamentní komory. Je to vidět např. na tom, jakým způsobem veřejnoprávní média informovala o sedmdesátém výročí konce druhé světové války. Kdyby tu dnes přistál někdo z Marsu, tak by z vysílání ČT prakticky nezjistil, že nás osvobodila Rudá armáda. „Tomuto termínu se tam až úzkostlivě vyhýbali, přestože se ta armáda takto jmenovala.“

Z písemných reakcí, které dostává, či z rozhovorů s občany ví, že nelze říci, že by většina koncesionářů byla spokojena s vysíláním  ČT. „To je zcela absurdní. Meritum věci je, že si takové průzkumy platí sama Česká televize a kdo platí, ten také poroučí. Aby se zjistilo, jak na tom ČT opravdu je, musí ten průzkum platit někdo jiný, třeba česká vláda a ne spřátelená agentura, kterou ČT nechává vydělávat.“

Tvrdá slova o Hyde Parku

„Když jdete do Hyde Parku, tak vám dají sluchátko. Já jsem se ptal, na co to je. Prý na otázky diváků, pustili tam ale jen jeden jediný telefonát. A já mám reakce od diváků, kteří říkali, že se tam třeba dovolali, ale v režii se jich ptali, na co se budou ptát, když jim to ten dotyčný řekne a promluví pravdu, tak už ho nenechají se ho zeptat, jen mu řeknou, že mu zavolají zpátky a nezavolají. Takže to je velmi důmyslný systém, jakým způsobem to ohýbat,“ prozradil Veleba.

Dodal však také, že před několika lety to tak ještě nebylo, dříve padalo v pořadu přímých dotazů mnohem více a režie nad nimi neměla kontrolu. Dnes je to tak, že je s dotazy manipulováno, když tam sedí host, který se např. v otázce Ukrajiny vymyká oficiálnímu proudu. "Může to být i autocenzura," doplnil Veleba.

Tím ovšem s kritikou zdaleka neskončil. Na vlastní kůži prý jako host právě Hyde Parku poznal, jak manipuluje s lidmi. "Já jsem se setkal s tím, že když se diskuse týkala prezidenta Zemana a panu moderátorovi Klepetkovi se nepodařilo dostat mě tam, kam asi potřeboval, tak se v tom sluchátku, které mělo být určeno na telefonáty diváků, ozvala dáma z režie, která mě upozornila, že jsem nezodpověděl druhou část otázky, která na té tabuli byla. Já jsme požádal pana Klepetka, aby mi to zopakoval a když jsem tu druhou polovinu otázky zodpověděl, tak mi dáma z režie řekla, abych nelhal," rozkryl situaci Veleba.

Dnes prý také jasně cítí, že je řada lidí s televizí nespokojena, ale v ČT to ignorují. Když prý v pořadu upozornil na to, že ho kdosi nabádá, jak má odpovídat, tak prý ve sluchátku nastal rozpačitý klid. Následně na toto téma chtěl v Senátu rozpoutat debatu, ale nepodařilo se to. Dnes se pokračuje v cestě po starých kolejích.

Televize má magickou moc, která ovlivňuje i politiky

Místo toho, aby v Radě pro televizní vysílaní zasedli odborníci, jako je podle Veleby docent Petr Žantovský, tak tam sedí lidé, kteří tam jsou zvoleni na základě politické dohody. Politici prý navíc nejsou motivováni tuto situaci měnit. "Protože ta televize, to že je tam pouští na tu obrazovku, to je tak mocná čarodějka, že ta úplně změní myšlení, např. Pavla Kováčika, šéfa poslaneckého klubu KSČM, který mě nepodpořil," posteskl si.

Senátor proto doufá v určitý evoluční vývoj, který zahrnuje i legislativní změny. Některé prosazuje i Veleba a nehodlá v tom přestat, ačkoli mu většina zákonodárců není nakloněna. Jednou ze změn je třeba větší prostor pro vysílání regionálních studií na úkor centrály na Kavčích horách. Stejně tak by rád omezil příjem ČT z koncesionářských poplatků. Chtěl by dát lidem možnost, aby si lidé vybrali, jestli nechtějí hradit peníze raději do brněnského či ostravského studia nebo třeba úplně jiným médií.

Česká televize by se zkrátka měla snažit přilákat lidi, aby jí ty poplatky chtěli platit. "Dám příklad, k čemu já mám platit takový pořad, jako je Pečený sněhulák, který pojednává o tom, jak se prezidentovi republiky změní pohlaví, odejmou se mu varlata a já nevím, co všechno. To je přeci absurdní a je zcela jasný, že tam jsou různý umělecký mafie a na těch deset miliard je přisáto X bratrů v triku," udeřil senátor.

A jak z toho ven? Česká televize by nemusela být placena z koncesionářských poplatků, ale třeba ze státního rozpočtu. Jenže politici k tomu zřejmě nesáhnou, jak premiér, tak zástupci opozice jsou opakovaně na obrazovce, takže nechtějí nic měnit. Stejně tak na tom nechtějí nic měnit ani pracovníci České televize, Českého rozhlasu nebo ČTK, protože nejsou postihováni, pokud občany informují nevyváženě.

Potřeboval bych větší podporu od lidí, prosí senátor

Podobně jednostranně prý veřejnoprávní televize fungovala i za komunistické normalizace. I dnes tam funguje autocenzura. "A převažuje tam duch pravdoláskařů, s čímž já nesouhlasím," řekl jasně Veleba. Tento duch třeba říká, že naším hlavním nepřítelem je Putin. Tento duch třeba říká, že na Ukrajině je to v pohodě, že tam nepřevažují fašistické prvky, a tak dál a tak dál," pokračoval. O tom pravdolářskařském duchu podle Veleby svědčí i to, že mluvčí ČT dnes je Alžběta Plívová, která bývala mluvčí Karla Schwarzenberga.

Velebovi proto jde o to, aby se rozproudila diskuse o působení ČT, protože takovému tlaku tato veřejnoprávní televize jen těžko odolá. "Nějaký výsledek to v určitém čase přinést musí, pokud ne, tak má tato společnost smůlu," varoval. Společnost se pak nebude vyvíjet demokraticky. "I když možná i demokracie má své majitele, já nevím," posteskl si. Jistou nedůvěru má i k občanským aktivistům. Ví totiž, že často skrytě bojují i proti sobě a málokdy se dokážou na něčem shodnout.

Proto by velmi ocenil, kdyby se mu dostalo alespoň větší podpory od veřejnosti, aby měl možnost s tím něco udělat.

Nedostal jsem ani vteřinu vysílacího času, kvůli Miloši Zemanovi

V závěru pořadu Veleba ukázal ještě jeden příklad nevyváženého vysílání České televize a využil k tomu senátora Františka Čubu, který za SPO kandidoval na Zlínsku a vyhrál proti Aleně Gajdůškové Z ČSSD. V každých volbách ČT24 vysílá obsáhlé debaty a hodnocení, kde dostávají prostor např. politologové, ale i samotní politici.

"My jsme byli úspěšnější než TOP 09, která nezískala žádného senátora, my jsme byli úspěšnější než KSČM, která nezískala žádného senátora a já jsem coby šéf SPO nedostal jedinou vteřinu vysílacího času nebo alespoň telefonát, natož abych byl pozván do studia nebo aby za mnou přijeli, jak to televize dělá. Tady je tedy zcela jasný důkaz toho, že ČT není veřejnoprávní," prohlásil Veleba, který ovšem doplnil, že jak TOP 09, tak KSČM prostor dostaly.

Veleba prý volal moderátorovi Václavu Moravcovi, aby se dozvěděl, proč to tak bylo. "Z toho telefonátu vyplynulo, že za tím vězí prezident republiky a averze k němu," prozradil.

Sluší se dodat, že od svého zvolení pan Ćuba téměř nevystupuje ani v médiích, ani na půdě Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…