Nenecháme se vydírat! bouchlo Řecko do stolu. A toto se ozvalo. Od „sluníčkářů“. Ano, i od našich

04.03.2020 9:07

Od víkendu se u tureckých hranic s Řeckem, ať na pevnině, či na moři, shromažďují desetitisíce migrantů toužících se dostat do Evropské unie. Poučena z roku 2015, kdy takto Evropou prošel asi milion lidí, se řecká vláda snaží situaci vyřešit hned na hranicích. V sektoru neziskových organizací pomáhajících uprchlíkům se to vůbec nelíbí.

Nenecháme se vydírat! bouchlo Řecko do stolu. A toto se ozvalo. Od „sluníčkářů“. Ano, i od našich
Foto: Repro Youtube
Popisek: Řecká pobřežní stráž brání migrantům v plavbě

Řecko povolalo na své hranice armádu, podle informace šířené z Turecka měl být jeden z běženců, pokoušejících se o překonání hranice, zastřelen. Druhou obětí mělo být dítě, které se utopilo při pokusu přeplout do Řecka po moři na člunu.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17244 lidí

Došlo i k případům, kdy na ostrově Lesbos bránili vylodění migrantů místní shromáždění občané. Dochází k útokům veřejnosti na uprchlická centra, fyzicky napaden měl být i jeden německý novinář.

Řecká vláda se již v pondělí rozhodla přijmout mimořádná opatření, která by umožnila situaci na hranicích zvládnout.

Premiér Kyriakos Mitsotakis to na Twitteru řekl jasně. „Mojí povinností je chránit suverenitu mé země. Současně s tím Řecko poskytuje velkou službu celé Evropě. Hranice Řecka jsou i hranicemi Evropy a my je ochráníme.“

A pak dodal: „Evropa se nenechá vydírat Tureckem kvůli uprchlíkům. Jsme připraveni podpořit Turecko v jeho potížích a pomoci mu s hlavolamem v Sýrii. Ale ne za těchto podmínek.“

Rázný postoj řecké vlády se nesetkal s příliš velkým pochopením ve strukturách, které naopak z migrantů žijí.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí

Britské listy nabídly souhrn apelů neziskového sektoru pod dramatickým titulkem „Humanitární organizace varují, že ve věci uprchlíků EU brutálně porušuje lidská práva a mezinárodní právní úmluvy“.

Philippe Dam z Human Rights Watch tweetoval: „Vedoucí představitelé EU musejí přijmout taková opatření na řecko-turecké hranici, která upřednostňují lidskou důstojnost.“ Za taková opatření považuje zejména krizovou humanitární pomoc, sdílení uprchlíků všemi členskými státy EU a respektování práva na azyl bez ohledu na to, kolik lidí o něj požádá.

Imogen Sudburyová, ředitelka International Rescue Committee v Bruselu, lamentovala v rádiu BBC: „Pro všechny z nás, kteří pracují s těmito lidmi, je děsivé vidět, čemu nyní čelí.“ Turecké rozhodnutí pustit imigranty do Evropy prohlásila za „férové“: „Víte, Evropa stále přijímá jen asi 11 procent světových uprchlíků, zatímco o 86 procent nebo ještě více uprchlíků se stále starají daleko méně rozvinuté země,“ řekla.

Nemohl samozřejmě chybět ani Andrew Stroelheim, pravidelný zdroj Britských listů, tentokrát prezentovaný jako aktivista Human Rights Watch. Na Twitteru burcoval: „Co kdyby politici EU pro jednou upřednostnili záchranu životů dětí před jejich smrtí jen k uspokojení žízně krajní pravice po krvi?“ Pak dodal, že by to byl mnohem lepší svět, kdyby se politici chovali takto.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí

Pak rovnou obvinil evropské politiky z toho, že jsou viníky utopení dítěte v moři při pokusu dostat se do Evropy: „To dítě se utopilo proto, že Erdogan udělal z ubohých lidí politické pěšáky. A proto, že politika EU upřednostňuje záměrnou krutost před lidským životem,“ vznesl obvinění.

V dalším z mnoha tweetů, které Stroelhein během úterka vychrlil, se objevilo: „Evropská unie má příležitost ukázat, že se poučila z omylů své nedávné minulosti, a vytvořit humánní a efektivní systém na hranicích, který bude respektovat právo lidí žádat o azyl a respektovat lidskou důstojnost.“

A pro větší dramatický efekt přimíchaly Britské listy i komentář k aktuálními dění v Sýrii, kde jednotky prezidenta Asada podpořené ruskou armádou bojují s tureckými vojsky, která tam přes hranice vtrhla na podzim. Podle Sary Kayyaliové, opět z Human Rights Watch, při tom páchají zločiny na civilistech.

„Útočit na starší ženy ve válce je taktika, které se používá k násilnému vyhánění komunit. Zjevné útoky syrské armády na civilisty dokazují, že Asad a Rusko lžou, když tvrdí, že útočí jen na bojovníky,“ tweetovala.

Takto události na řecké hranici vykládá německá veřejnoprávní DW:

Český neziskový sektor nezůstává pozadu. Martin Rozumek, dlouholetý šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům, sdílel prohlášení agentury OSN pro uprchlíky (v titulku se tvrdilo, že prohlášení vydala celá OSN) varující Řecko, že nemá žádné právo pozastavit vydávání azylů.

Řecký premiér v pondělí vyhlásil, že vláda na dobu jednoho měsíce pozastavuje přijímání žádostí o azyl.

Uprchlická agentura OSN připustila, že každý stát má právo kontrolovat své hranice, ale „zároveň by se měl zdržet používání nadměrné síly a udržovat systém řádného azylového řízení“.

Martin Rozumek si ještě přisadil a přimíchal do toho i „extremisty“: „Přesně tak, Řecko porušuje mezinárodní právo, a navíc řecká policie nebrání řeckým extremistům na ostrově Lesbos v napadání novinářů, uprchlíků a lidí, kteří jim pomáhají. A co slavná česká pomoc na místě a ochrana lidských práv? Pardon, zase nic.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…