Není důvod nevěřit Ukrajincům, vysvětlil divákům ČT expert Romancov. Teď prý mají sledovat, zda se v Rusku nezačne provolávat Putinovi sláva

26.11.2018 21:52

Dnes na téma rusko-ukrajinského sporu v Kerčském průlivu diskutoval v pořadu 90’ ČT24 politický geograf FSV UK Michael Romancov. „Není důvod nevěřit Ukrajincům,“ okomentoval zveřejněný záznam, který zachytil konverzaci ruských námořníků těsně před srážkou. Podle něho ze záznamu jasně vyplývá, že to nebyla žádná náhodná srážka, že tam byl jasný manévr.

Není důvod nevěřit Ukrajincům, vysvětlil divákům ČT expert Romancov. Teď prý mají sledovat, zda se v Rusku nezačne provolávat Putinovi sláva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Anketa

Která strana izraelsko-palestinského konfliktu má větší díl vašich sympatií?

86%
hlasovalo: 9894 lidí

„Pravděpodobnější je ta ukrajinská verze,“ uvedl v úvodu politický geograf, jestli se přiklání spíše k ruskému, či ukrajinskému tvrzení.

„Všechno se bude odvíjet podle toho, co se bude dít dál,“ predikoval další vývoj. Podle něj je namístě také otázka, jak se Rusko staví k institutům bilaterálního práva.

Proč incident právě teď, je možné, že se za útokem skrývá plánované načasování, zajímá moderátora. „Pokud jde o načasování, netroufám si spekulovat, nevím,“ uvedl Romancov s tím, že co se týká polohy, je zásadní otázka, jakým způsobem se Rusko v oblasti chová. Uvedl v tomto kontextu porušování pravidel ze strany Ruska.

Na stole jsou také spekulace o snaze odvrátit pozornost ruského prezidenta od jeho klesající popularity na domácí scéně, „Jestli je to tento případ, nevím,“ uvedl a dodal, že jeho styl politiky pak odráží to, jak je hodnocen doma nebo v zahraničí.

„Není důvod nevěřit Ukrajincům,“ okomentoval zveřejněný záznam, který zachytil konverzaci ruských námořníků těsně před srážkou. Podle něho ze záznamu jasně vyplývá, že to nebyla žádná náhodná srážka, že tam byl jasný manévr. „Vyvinul velké úsilí, a byl nakonec úspěšný,“ okomentoval srážku lodí Romancov.

Romancov také stručně shrnul provoz v Kerčském průlivu. Podle něj k tomu, aby byl provoz lodí mezi oběma zeměmi bezkonfliktní, je potřeba se vrátit k právní úpravě z roku 2003, ke které se obě země přihlásily. Především připomněl problematiku vnitřních vod. Oba státy se podle něho dohodly, že i nadále budou považovat Azovské moře za vnitřní vody, kde se státy dohodnou, jak se budou lodě pohybovat, tak aby to vyhovovalo oběma stranám. „To je to, co Rusko nedělá,“ uvedl Romancov a dodal, že mezinárodní právo říká něco, co by měly akceptovat Rusko i Ukrajina. V zásadě  ale podle něj záleží na dobré vůli. Rusko podle Romancova nastolilo novou situaci, kdy má sílu a kapacity si jednostranně vynucovat, ale to podle něho neznamená mít právo si to vynucovat podle mezinárodního práva.   

Současně připomněl i nynější stav Ukrajiny. „Je to země, která je pod obrovským tlakem,“ řekl a pokračoval, že země je ve válce a má problémy s transformací ekonomiky, což se vše promítá do celkové situace.  

Podle politického geografa je současná situace odlišná od anexe Krymu. Rusko tentokrát nenapadlo pouze Ukrajinu, dává najevo zbytku světa, že se podle ruského precedentu může začít chovat jakákoliv námořní velmoc. Je třeba si podle něho v tomto ohledu uvědomit výrazné procento těžby nerostných surovin, které je přepravováno po moři.

Dopady na Českou republiku pak vylučuje. „V tento okamžik žádný,“ odpověděl na dotaz dopadu na Česko. Současně se nedomnívá, že by mělo nastat zlepšení vzájemných vztahů. „Zatím se to nepodařilo od anexe Krymu, ty vztahy jsou špatné, nelze očekávat, že dojde k nějakému výraznému zlepšení,“ míní Romancov.  

A jaké bude mít spor dopady uvnitř jednotlivých zemí. „Uvidíme, co se bude dít v Rusku,“ uvedl Romancov s tím, zda se bude provolávat sláva ruskému prezidentovi. Pokud jde o Ukrajinu je podle něho otázka, jak  se Ukrajinci postaví k tomu, že jejich lodě byly zadrženy. „Co tohle uvnitř vyvolá, netroufám predikovat,“ vysvětlil s tím, že jistý je si tím, že nenastane zlepšení vztahu. „Ten je dlouhodobě špatný,“ zopakoval závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…