Nerozumíme obyčejným lidem. Oni se bojí uprchlíků, varovala novináře Saša Uhlová

24.05.2018 7:17

Novinářka Saša Uhlová v DVTV Apel pronesla pár vět směřovaných ke kulturním elitám nesoucím zodpodvědnost za rozdělení společnosti v České republice mnohem víc než prezident Miloš Zeman. „Bojíme se společnosti, která má jiné obavy než my, dlouho jsme si jich nevšímali a teď nás dokážou přehlasovat,“ říká.

Nerozumíme obyčejným lidem. Oni se bojí uprchlíků, varovala novináře Saša Uhlová
Foto: Screen Seznam.cz
Popisek: Saša Uhlová

„Milé kulturní elity, bojíte se fašismu? Nebo komunismu? Nechcete žít v nesvobodné společnosti? A nevíte, co s tím dělat? Bojíme se té části společnosti, která má jiné obavy než my,“ řekla v úvodu krátkého videa na DVTV Uhlová a upřesnila, že zmiňovaná společnost se například obává uprchlíků a vadí jí sociálně vyloučené lokality v blízkosti jejich domovů. „Bojí se, že nebudou mít práci a že nezaplatí nájem,“ dodala.

Zdůraznila také, že tito obyčejní lidé zažili, co je to ekonomická krize, a často se také zadlužili. „Dlouho jsme si jich nevšímali, ale teď nás najednou dokážou přehlasovat. Po nich chceme, aby byli solidární, a moralizujeme. Nevšimli jsme si, s jakými potížemi se potkávají,“ sdělila s tím, že naopak zapomněli být solidární oni s nimi.

Ale nejen kulturní elity ani západní elity dlouho prý netrápil fenomén mzdové železné opony. Přitom je to podle Uhlové něco, co ohrožuje bezpečnost Evropské unie. „Ovládli jsme média a nastolili témata, i když je nás menšina,“ dodala s tím, že vykládali akorát lidem, že jsou méněcenní, když nejsou tak úspěšní jako oni.

„My, co máme hlas, ať už jako intelektuálové, novináři, umělci, bychom měli nastolovat důležitá témata,“ je přesvědčena novinářka, podle které jde především o témata, jako jsou nedostupné bydlení, dvoukolejné vzdělávání, zvrácený systém exekucí, ale i pracovní podmínky či regionální nerovnosti.

Poukázala také na to, že se nesmí zapomínat, že tyto problémy jsou strukturální. „Možná namítnete, že nejste bohatí a úspěšní, ale máte sociální kapitál a sítě, a to je dnes ten největší rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem,“ vzkázala Uhlová.

A nezapomněla poukázat ani na to, že ze Všeobecné deklarace lidských práv a z mezinárodních lidskoprávních paktů si zmiňované elity vybírají jen to, co se jim hodí, a zcela pomíjejí sociální lidská práva. „Rozdělení společnosti má fatální důsledek. Jsou tu lidé, kteří nemají komu zavolat, když se dostanou do potíží. Nemají si od koho půjčit peníze. Neznají žádné právníky. Proto za své chyby platí víc než my,“ řekla.

VIDEO ZDE.

Závěrem pak připomněla, že se dávají děti na lepší školy a víceletá gymnázia. Dělník a instalatér se proto prý potkají s lékařem nebo právníkem naposledy v páté třídě. Pokud vůbec. „Tím vším rozdělujeme společnost víc než Miloš Zeman,“ uzavřela.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…