Nerušte kojenecké ústavy, žádají dětští lékaři ministry

30.09.2011 17:52

Ministry práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a zdravotnictví Leoše Hegera vyzvali dětští lékaři, aby zastavili přípravy na rušení kojeneckých ústavů. Vadí jim, že jde o unáhlený a nepřipravený krok, o němž se s nimi navíc nikdo neporadil, informuje iDNES.cz.

Nerušte kojenecké ústavy, žádají dětští lékaři ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a jeho kolega z resortu zdravotnictví Leoš Heger by měli zastavit přípravy na chystané rušení kojeneckých ústavů. Vyzvalo je k tomu vedení odborných společností dětských lékařů. Odůvodňují to tím, že jde o unáhlený a nepřipravený postup, o němž se s nimi ministři ani neporadili.

„Považujeme tento krok za unáhlený, předčasný, nepřipravený a jdoucí proti zájmu dětí umístěných v uvedených zařízeních," cituje iDNES.cz z prohlášení, které experti zaslali ministrům práce a zdravotnictví i předsedům zdravotního a sociálního výboru ve sněmovně. Podepsali ho představitelé společností pediatrické, neonatologické a dětských praktiků a společnosti sociální pediatrie.

Nejdřív nový systém, pak teprve rušit

Odborníci prohlašují, že podporují náhradní rodinnou péči. Nesouhlasí ale s tím, aby se ústavy nejdřív rušily, a pak se vytvářel nový systém. Logický by podle nich byl opačný postup. Jinak hrozí, že by děti zůstávaly po zrušení ústavů delší dobu na novorozeneckých a dětských odděleních nemocnic. V kojeneckých ústavech dostávají prý hlavně zdravotnickou péči. Ta by se mohla omezit kvůli chystanému přesunu pod ministerstvo práce.

Představitelům dětských lékařů vadí i to, že se o záměru nevedla diskuse a odborníci nemohli návrh připomínkovat. Úprava se navrhovala do zákona o zdravotních službách až ve Sněmovně, ale nakonec se do něj nedostala. Představitelé odborných společností chtějí s ministry jednat a vysvětlit jim svůj postoj.

Česko je kritizováno za velký počet dětí v ústavech

Česko je dlouhodobě pod palbou mezinárodní kritiky za vysoký počet malých dětí v ústavech. Ministerstvo práce proto chce podporovat pěstounské rodiny a naopak zavřít kojenecké ústavy, které nyní spadají pod resort zdravotnictví. Podle plánů by se mohly od příštího roku přesunout právě pod ministerstvo práce a od roku 2014 by se pak mohly zrušit.

K věci:

Konec kojeňáků? Ministerstvo je nahradí terénními pomocníky 

Zakladatel babyboxů: OSN kritizuje, i když o věci nic neví 

Kojenecké ústavy zmizí. Drábkův plán má ale své "mouchy" 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…