Ředitel České federace potravinových bank Fabrice Martin Plichta v pátečním Hyde Parku České televize hovořil o plýtvání jídlem a o hladovějících obyvatelích planety Země. „Fenomén plýtvání je mezinárodní, není jenom v Česku. Myslím, že je to dáno tou růzností potravin, mezi kterými si člověk může vybrat,“ podotkl hned v úvodu.
Křivá zelenina je také k jídlu
Lidé by se měli při nákupu chovat disciplinovaněji a nakupovat jen to, co snědí, a to ještě v menších nákupech. Tuto věc už si dnes řada lidí uvědomuje. Občané Česka na tom prý s vyhazováním potravin nejsou nejhůř, například Francouzi prý vyhazují víc.
Nemůže za plýtvání jídlem i EU, když se snaží stanovit normy pro tvar ovoce a zeleniny? Farmáři pak vzhledově ošklivé plody vyhazují. To je podle Plichty jeden z důvodů plýtvání, ale i to se pomalu mění. „Lidé si začínají vážit každého výrobku, který je zdravý,“ podotkl. Obratem ale dodal, že by se mělo „nepěkné“ jídlo prodávat mnohem víc. Část potravin zemědělci občas odevzdávají i do potravinové banky. „Myslím, že i přístup ministerstva zemědělství, které chce podporovat věnování potravin potravinovým bankám, může pomoci,“ pokračoval host.
Problém je se supermarkety, těm se nechce dodávat potraviny do těchto bank, když musí odvádět DPH i z tohoto zboží, které neprodaly. Zde by prý mělo zakročit ministerstvo financí a tyto potraviny od daně osvobodit. Český stát prý těmto bankám nepomáhá, spíš jim ještě skrze byrokratického šimla ztěžuje život. Potravinová banka přitom nejenom pomáhá v oblasti potravin, ale zaměstnává například také handicapované lidi. Finance pochází ze soukromých zdrojů.
Host pořadu také prozradil, že potravinová banka má zatím pobočku v šesti českých městech a pracuje s třemi sty tun potravin ročně. K částečnému zvýšení přispěly i odvetné ruské sankce, které poškodily české potravináře. Ti tak do bank odevzdávají více.
Nebylo by na místě vozit jídlo do Afriky?
Potravinová banka garantuje nezávadnost výrobků, a to už kvůli pověsti. Pokud něco dostanou ráno, tak už odpoledne to mají na stolech organizace, které pomáhají lidem, například bezdomovcům. Zároveň je třeba myslet na to, že většina potravin nemá nijak dlouhou trvanlivost, takže nemá smysl vozit jídlo kupříkladu do Afriky, cestou by se zkazilo. Primárními klienty jsou skutečně bezdomovci, rodiny v nouzi a podobně.
Banky se také zabývají výživovou hodnotou potravin a snaží se, aby potřební lidé jedli zdravě. „Aby tam bylo ovoce, zelenina, těstoviny a další potraviny,“ prozradil. Češi prý nemají rádi ovoce a zeleninu tak, aby žili opravdu zdravě. Trend se navíc příliš nezlepšuje. Lidé ale mohou přispět na dobrou věc, protože 22. listopadu proběhne další národní potravinová sbírka.
V závěru pořadu Plichta prozradil, že napomohl založení pobočky potravinové banky i na Slovensku.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp