Neuvěřitelná schůze televizní rady: Na Kavčích horách je policie, vypnutý přenos z jednání. Po výstupu Lipovské

07.04.2021 16:13

Jako každé druhé středeční odpoledne dnes jedná Rada České televize. Tentokrát ovšem i podle znalců dění překonává vše, co rada doposud pamatuje.

Neuvěřitelná schůze televizní rady: Na Kavčích horách je policie, vypnutý přenos z jednání. Po výstupu Lipovské
Foto: Newsroom ČT24
Popisek: Policie na Kavčích horách

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Předehru obstaralo již před zahájením jednání trestní oznámení podané radním Jaroslavem Kratochvílem na kolegu Zdeňka Šarapatku. Toho žaluje kvůli opakovaně šířeným obviněním, že Kratochvíl před rokem 1989 spolupracoval s StB.

„Toto nepravdivé osočení mojí osoby ze strany pana Šarapatky, jež se v různých obměnách (například poznámkami při zasedání rady) opakuje, nejen že snižuje moji vážnost u spoluobčanů, ale především mě významně poškozuje profesně, když snižuje moji vážnost u členů Rady ČT (sám jsem členem Rady ČT), a zároveň zásadním způsobem snižuje moje šance na mé znovuzvolení, o nějž z důvodu blížícího se konce mého mandátu hodlám usilovat,“ napsal.

Samotné jednání začalo jako obvykle ve 13 hodin a od počátku mělo bouřlivý průběh. Již na počátku se radní Hana Lipovská měla podle informací z ČT dostavit se dvěma muži, kteří vystupovali jako její „ochranka“. Objevila se informace, že má jít o policisty v civilu. Lipovskou při příchodu na radu natáčel Newsroom ČT24, v posledních dnech již poněkolikáté.

 

 

Po zahájení jednání Hana Lipovská přednesla zásadní obvinění ředitele Petra Dvořáka. Vratislav Dostál, publicista a letošní neúspěšný kandidát do rady, zveřejnil na svém twitteru obrázek jedné ze sedmi stran podkladů, které Lipovská měla rozeslat ostatním radním.

 

 

Po vyhlášené pauze kolem půl třetí nechala Rada ČT odpojit zvukový přenos ze zasedání, vysílaný na webových stránkách ČT. Podle zákona je přitom jednání rady veřejné a v době pandemie a omezených možností fyzické účasti byla veřejná kontrola zajišťována právě zvukovým přenosem.

Kusé informace se začaly z Kavčích hor dostávat na veřejnost přes různé twitterové účty účastníků dění.

Objevily se informace, že do budovy mělo vstoupit několik policistů. Podle některých zdrojů je zavolala radní Hana Lipovská, podle jiných měli naopak uniformovaní policisté kontrolovat její „ochranku“.

Mezitím policie potvrdila, že Hana Lipovská má řádně přidělenou ochranku a dva muži, kteří tuto úlohu vykonávají, stojí před zasedačkou. Sem si je přišel vyfotografovat například redaktor Jiří Hynek.

 

 

Šéf komunikace ČT Vít Kolář informoval, že „část rady opustila jednací místnost, ti, kteří byli on-line, jsou odříznuti od informací. Do budovy vstoupili tři policisté, čtvrtý byl ve voze. Není jasné, co jsou zač. Není jasné, co teď rada dělá.“

 

 

Nakonec se od novináře Filipa Rožánka objevila informace, že „Rada ČT rozhodla, že generální ředitel ČT Petr Dvořák má do pátku písemně zodpovědět otázky o svých vazbách na firmu GOPAS. Dozorčí komise má do 21. dubna prověřit všechny vztahy mezi firmou GOPAS a ČT od roku 2011 do současnosti.“

Podle Rožánka také nechal přenos vypnout předseda Rady ČT Pavel Matocha a zdůvodnil to „interní poradou radních“.

Dění na Kavčích horách lapidárně shrnula analytička Irena Ryšánková, která se dění v České televizi a její radě dlouhodobě věnuje. „Zdá se, že dnešní jednání Rady ČT překonává Dějiny Všeho,“ napsala na Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…