Nevedla účetnictví, smála se systému a rozdávala rady do médií. Takto dopadla

16.10.2019 15:01

KAUZY FINANČNÍ SPRÁVY ParlamentníListy.cz obdržely dokument, ve kterém soud odsuzuje za porušení trestního zákona Dagmar Krylovou, jež hovořila ve prospěch restauratérů, kteří se chtěli vyhnout povinnosti EET. Proto jsme se rozhodli podívat na kauzu, ve které figuruje „berňák“, i z jiného pohledu.

Nevedla účetnictví, smála se systému a rozdávala rady do médií. Takto dopadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za svobodu podnikání, proti EET a proti budování socialismu

Jak se ukázalo, není obecně těžké se na internetu dočíst, že kdekdo rozumí daňové problematice lépe než finanční správa. To ovšem může být problém. Ne pro finanční správu, ale pro občana. Když se totiž občas ukáže, že dřívější médii sdílené informace odporovaly faktům, nastává obvyklé ticho.

Rizikem je podle oslovených odborníků to, že laická veřejnost ráda následuje jednoduchá doporučení z médií a neuvědomuje si, že za jejich použití je (v případě, že jsou za hranou legality) trestán ten, kdo se jimi řídí, ne však nezbytně ten, kdo je pouze dává.

ParlamentníListy.cz se proto začaly zabývat některými kauzami finanční správy podrobněji a pokusíme se zjistit, zda se jedná spíše o ojedinělé excesy, anebo jde o souvislý proces. Zda je chyba skutečně především na straně nekonzistentního a složitého systému výběru daní, anebo zda jde spíše o snadné emotivní téma, na kterém se rádi zviditelní všichni jedinci, kteří k tomu prostě „mají co říct“. Bez toho, aby pak komentovali i fakta, která hrají do karet finančního úřadu.

Právě případ „Klubu labužnických pohodářů“ je ukázkový tím, že se jeho hlavní aktérka Dagmar Krylová připojila k mediálně velmi diskutované problematice EET, a zřejmě se tak svezla na vlně zájmu, který tato diskuse rozvířila. Je irelevantní spekulovat, zda byl jejím motivem zájem o mediální pozornost, anebo spíše obchodní cíl. Faktem zůstává, že jí byla věnována pozornost napříč médii, a to po delší časové období. A během tohoto období dokázala rozdat mnoho rad, které mohou přivést nejednoho podnikatele do zcela zbytečných problémů.

Anketa

S odstupem času: Je dobře, že byla zavedena Elektronická evidence tržeb (EET)?

81%
19%
hlasovalo: 11388 lidí
Celá kauza „Klubu labužnických pohodářů“ se začala odvíjet počátkem roku 2017. Tehdy byla v centru mediálního zájmu dvě témata, a to EET a protikuřácký zákon. Bezesporu chytlavá.

Jelikož se v případě EET jednalo o téma, které vytvářelo vlny negativních emocí, ale svojí podstatou je poměrně složité, začalo při jeho mediální prezentaci docházet k sice dobře znějícím, ale obecně problematickým zkratkám, které mohly u mnohých čtenářů vzbudit pocit, že jsou názory „odborníků“ pravdivé. Jako příklad lze uvést článek ze dne 8. 3. 2017, který otiskl Reflex – „Dnes má Klub labužnických pohodářů více než sedm tisíc členů a pod jeho křídla míří další a další spolky z celého Česka. Dagmar Krylová coby předsedkyně a zakladatelka klubu ve všem poradí tak, aby zákonu bylo učiněno zadost.“ Na běžného čtenáře bude takto napsané tvrzení působit jako doporučení, kam se má obrátit.

Podle našich informací však Dagmar Krylová není specialistkou v oblasti daňového poradenství, ale vystudovala chovatelskou školu v Kladrubech a v minulosti se věnovala jako jezdkyně koňským závodům. Tuto skutečnost novinové články nezdůrazňují vůbec anebo pouze okrajově.

Anketa

Líbí se vám rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil zdanění církevních restitucí?

9%
91%
hlasovalo: 23689 lidí
Zavádějícím způsobem může působit i článek, který 2. 8. 2017 otiskla Česká pozice. Ten přímo říká: „Po povinnostech a omezeních, které na hospodské v posledních měsících a letech dopadly, chodí Dagmar Krylové denně e-maily s žádostmi o radu. Posílají je provozovatelé, kteří by rádi udrželi krachující hospodu na své vsi. Někdo chce založit vlastní spolek, nejjednodušší je ale zřídit si pobočku již existujícího klubu milovníků jídla a pití, v jehož čele matka labužníků, jak se Krylové také přezdívá, stojí… a která popisuje své zkušenosti následovně ‚Lidé se vůbec nevyznají v zákonech… My nevedeme žádné účetnictví, protože na účtu máme nula korun, nemáme žádný majetek.‘“

Kauze „Klubu labužnických pohodářů“ se pak věnoval 24. 5. 2017 i Respekt, který v článku uvedl: „V Praze nedávno v jedné klubovně udělali velkou chybu. Přišly tam dvě dámy, daly si kávu a oni jim to nechali zaplatit. A stálo je to 200 tisíc na pokutě, ty paní byly kontrolorky. I tady na Jihlavsku řádí úřady jako černá ruka, člověk nesmí udělat chybu. Piješ zadarmo jako můj host, peníze dáš potom jako příspěvek, dobrovolně samozřejmě,“ směje se (Dagmar Krylová). I toto na čtenáře musí působit dojmem, že Dagmar Krylová v tom „umí chodit“ a lze ji s důvěrou následovat.

Faktem ovšem zůstává, že bez jakéhokoliv povšimnutí médií byl dne 6. prosince loňského roku vydán trestní příkaz, kterým je obviněná Dagmar Krylová uznána vinnou z úmyslného nevedení účetních dokladů, nepodávání daňového přiznání a odmítání komunikace se správcem daně, tedy z úmyslného spáchání přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření podle trestního zákoníku.

Alarmující je v tomto případě skutečnost, že o tomto zásadním zvratu v celé kauze média neinformovala, a následovníci Dagmar Krylové se tak můžou ocitnout ve stejně nekomfortním postavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…