Neziskovky, třeste se? Andrej Babiš vydal konkrétní prohlášení

29.08.2018 13:30

Po dnešním jednání kabinetu předstoupili před novináře premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Předseda kabinetu oznámil, že na přetřes přišlo také „oblíbené téma - neziskovky“. Těm chce Babiš sebrat téměř 500 milionů korun.

Neziskovky, třeste se? Andrej Babiš vydal konkrétní prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš hned na úvod oznámil, že kabinet projednal obsazení postu šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů. Na základě výběrového řízení se novým šéfem strážců bezpečnostních složek stane Radim Dragoun.

A pak přešel ke způsobu mluvy sobě vlastnímu a prozradil, že nechá zrušit 281 obsazených úřednických míst. „Nejdůležitějším bodem dnešní vlády bylo snad ‚různé‘. My jsme řešili určité věci, jako systemizace. To znamená, že resorty vyslyšely apel paní ministryně a můj, což znamená, že od 1. ledna 2019 by mělo dojít ke snížení míst o 1327. Z toho je  281 obsazených, 901 neobsazených a je to možná roční úspora 1 miliarda a 244 milionů,“ poznamenal premiér. V zeštíhlování státní zprávy chce ale pokračovat.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš provádí jménem České republiky dobrou zahraniční politiku?

89%
11%
hlasovalo: 16479 lidí

„Dále jsme mluvili o oblíbeném tématu – neziskovky. My máme nový návrh, který směřuje do roku 2019, který rezultuje do snížení,“ pokračoval Babiš. Ale následovala pauza, Babiš totiž horečnatě listoval papíry. „Je to téměř 500 milionů korun,“ hlásil mezitím z hlavy. Když našel požadovaný papír, zjistil, že jde dokonce o 581 milionů. „Ale to téma pokračuje,“ pravil do kamer České televize.

I tak prý získají neziskové organizace asi o 800 milionů navíc oproti předchozím obdobím. Právě tomuto okruhu se chce Babiš ještě důkladně věnovat.

Na přetřes přišla také otázka o evropském rozpočtu. Babiš dal znovu najevo, že jeho podoba se mu nelíbí.

Jeho další oznámení se ale bude líbit zaměstnancům ve veřejné sféře, Tam by totiž platy měly vzrůst asi o 8 procent. Jak Babiš, tak Hamáček považují dohodu za dobrou a v nejbližších dnech ji předloží odborům. Podle Hamáčka je dohoda velkým vítězstvím zaměstnanců ve veřejné sféře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…