Nezneužívejte válku! Green Deal není mrtev. Ministryně zakročila

27.02.2022 21:11 | Ze sítí

„Ruská invaze na Ukrajinu je hluboká tragédie, která by se ale neměla zneužívat pro odsuzování zelené dohody.“ Ministerstvo životního prostředí se mimo jiné i takto rozhodlo zareagovat na tvrzení, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu je Zelená dohoda pro Evropu mrtvá.

Nezneužívejte válku! Green Deal není mrtev. Ministryně zakročila
Foto: Hana Brožková
Popisek: Anna Hubáčková

„Ruská agrese vůči Ukrajině pravděpodobně způsobí další růst cen elektřiny, pohonných hmot a zemního plynu. Dlouhodobým řešením je zelená dohoda, díky ní se zbavíme závislosti na drahých fosilních palivech,“ prohlásila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) na svém twitterovém účtu. Následně sdílela prohlášení svého resortu.

„Ruská invaze na Ukrajinu je hluboká tragédie, která by se ale neměla zneužívat pro odsuzování zelené dohody. Podobné to bylo i po vypuknutí pandemie covidu. Tato válka způsobí mnoho vážných problémů po celém světě. Neznamená to ale, že bychom proto měli zavřít oči před klimatickou krizí. Tím to nevyřešíme. I v kontextu nových tragických událostí nemůžeme přestat usilovat o udržitelnou budoucnost,“ poznamenává se v prohlášení resortu.

„Válka pravděpodobně způsobí další růst cen elektřiny, pohonných hmot a zemního plynu. Zelená dohoda pro Evropu je právě součástí řešení, jak se zbavit závislosti na drahých fosilních palivech. Tato řešení musejí být zároveň sociálně citlivá a nabízet podporu domácnostem, které by mohly být ohroženy i v důsledku ruské invaze a případně omezených energetických dodávek,“ uvádí se dále.

„Je pravda, že plnění dekarbonizačních cílů bude nyní ještě obtížnější, s tím je třeba se vyrovnat. Součástí zelené dohody je posílení samostatnosti Evropské unie. Plyn je považován jen za přechodné řešení a je tomu tak i v tzv. taxonomii. Rusko silně bojuje dezinformacemi právě proti zelené dohodě, protože ví, že se zelenou dohodou se jeho vliv na EU zmenší. Cesta je v provedení strukturálních změn v hospodářství. Taxonomie byla a je stále dobrovolná. Není zde žádná povinnost investovat zeleně – je to rozhodnutí bank. Finančníci si umějí spočítat, do čeho se vyplatí investovat, a taxonomie jim dává jen návod, které investice jsou skutečně udržitelné,“ dodává ministerstvo.

A ubezpečuje i v tom, že stát dlouhodobě podporuje investice do transformace energetiky a další zelené projekty svými dotačními tituly. „Z resortu Ministerstva životního prostředí jde zejména o Modernizační fond s alokací nejméně 150 miliard korun,“ uzavírá resort.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…