Nezvonili jsme klíči, aby děti neměly na svačiny, rozjel se u Jílkové Foldyna. Pak mluvil o otroctví

07.03.2014 4:44

Počet dětí, které jsou z neúplných rodin a nedostávají výživné, stále narůstá. Nejnovější čísla uvádějí 170 tisíc dětí. Proto ČSSD přišla s návrhem, že by za neplatiče hradil alimenty stát a následně by po něm vymáhal dluh. Jenže s tím ne každý souhlasí, v pořadu Máte slovo na ČT zaznělo, že by se mělo tomuto problému spíše předcházet.

Nezvonili jsme klíči, aby děti neměly na svačiny, rozjel se u Jílkové Foldyna. Pak mluvil o otroctví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Jak poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna poznamenal, neplatič se takovým zásahem státu nepotrestá. Jenže návrh se týká hlavně dětí, ne neplatících rodičů. „To je zakomplexovanost, pánové, řešte si to jinak, ne přes ty děti,“ vzkázal neplatícím otcům (častěji totiž děti připadnou matkám, a tak alimenty platí otcové).

Podle Foldyny se přece kdysi nezvonilo klíči na ulicích, aby „děti po 23 letech neměly na svačiny“. „Dítě se v současné době stává otrokem něčeho, co vůbec nezavinilo,“ dodal poslanec.

Na to se však ozvala bývalá poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, která s návrhem sociálních demokratů nesouhlasí. Například jí chybí jasné vymezení toho, jak by po neplatičích stát zpětně vymáhal peníze. Podle Foldyny by se ale pravice měla držet při zemi – měla dost let na to, aby s tímto problémem něco udělala. Vůbec třeba nevytvořila podmínky pro motivaci odečtem z daní.

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Právě takový krok by rodičové, kteří platí alimenty, uvítali. Jak se však vyjádřili v ČT, nejvíc jim vadí, že se problém neřeší od základů. „Každý rok se 30 tisíc dětí stává tímhle systémem sociálně potřebnými,“ vysvětloval Luboš Meszner ze Spravedlnosti dětem. „Řešte sociální potřebnost, ne neplacení výživného,“ vyzval s tím, že ve skutečnosti jde o sociální problém.

Přitakal mu i Aleš Hodina ze sdružení Střídavka.cz. „ČSSD chce ochraňovat své voličky samoživitelky, místo aby samoživitelství předcházela,“ míní. A začal se zastávat otců, kteří na dítě přestanou platit alimenty.

„Pokud je vám bráněno žít s tím dítětem…“ krčil rameny. „A proč trestáte to dítě?“ zeptala se moderátorka Michaela Jílková. Na to muž sedící v publiku, který už několik let neviděl své dítě, protože mu to matka jednoduše nechce umožnit, odpověděl, že to je například jeho důvod. „Vy jste ale na sebe prozradili, že třeba peníze máte, ale nejste motivovaní to dát,“ uzavřela moderátorka.

Ženy se vdávají jen na tři roky

„Tady se to skutečně staví do pozice, že otcové jsou jen chodící peněženky,“ stěžoval si Hodina. „Ženy se dneska vdávají s tím, že se za tři roky rozvedou,“ podpořil ho další muž v publiku. „Je to móda posledních deseti let.“

Na to však poslanec Foldyna odvětil, že to stále není důvod pro to, aby dítě zůstalo hladovět, když se jeho rodiče nepohodnou. Proto by měl nastoupit stát a dočasně platit za dlužníka. Pro rodiče, který s dítětem zůstane, je totiž řešení nepravidelně posílaných alimentů velice složité. Jak popsala matka v publiku, stále musí chodit na úřad a řešit, zda peníze přišly nebo ne. „Pořád papírování… Já nic jiného nedělám,“ povzdychla si s tím, že jde i o nápor na nervy. Dát neplatícího otce k soudu? Na to není čas.

Dalším problémem je pak případ, kdy soud vyměří nespravedlivou výši alimentů. „Soudy stanovují výživné zcela svévolně,“ stěžoval si Hodina. „Soudy stanovují výživné tak, že rodiče poté padají do dluhové pasti, zadlužují se a končí to někdy i tak, že jsou ve vězení.“ Navíc prý soudci často nemají ekonomické vzdělání a tak nemohou rozhodovat kompetentně.

Libuše Kantůrková, zakladatelka Sdružení rodinně-právních a opatrovnických soudců, ale v pořadu ujišťovala, že se skutečně posuzují všechna různá kritéria včetně potřeb dítěte a možností platícího rodiče. „Já si myslím, že v této oblasti ekonomické vzdělání nepotřebuji,“ řekla, což vzbudilo ve studiu smích. „Proč mám mít ekonomické vzdělání?“ ptala se. „Aby nedocházelo k excesům, že bohatému tatínkovi vyměříte 2000 výživné,“ odpověděl jí Meszner s tím, že to bývá i naopak – muž s nízkým příjmem má platit alimenty přes deset tisíc korun.

Na to Foldyna slíbil, že ČSSD připravuje spravedlivé tabulky, podle nichž by se výživné určovalo. Meszner také dodal, že by se hodilo, kdyby byly vytvořeny speciální spořící účty pro děti. Když například otec platí patnáct tisíc korun alimentů, na dítě se prý zdaleka nemůže vše spotřebovat – a tak by se mu zbytek někam ukládal. „Byste si měli uvědomit, kolik stojí boty, bunda, pleny a mléko,“ okomentovala to Kohoutová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…