Nic neplatil a nepoužil, akorát... Rakušan v ohni. Drsné výzvy

25.09.2023 8:31 | Monitoring

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) používal šifrovaný telefon CryptoCult. Jak uvádí MF Dnes, požádal o něj na podzim roku 2021 někdejšího místopředsedu hnutí STAN Stanislava Polčáka, aby mu ho zajistil. To Rakušan popírá, hovoří také o tom, že jej chtěl kvůli odposlouchávání komunikace a tomu, „že o metodách Andreje Babiše jsme neměli žádné iluze". Babiš považuje obvinění za sprostou lež a volá po Rakušanově konci.

Nic neplatil a nepoužil, akorát... Rakušan v ohni. Drsné výzvy
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce

Ještě loni v červnu ministr vnitra Vít Rakušan tvrdil, jak Petru Gazdíkovi doporučoval, aby šifrovaný telefon rozkopal a vyhodil z okna. Gazdík v té době musel opustit ministerstvo školství, protože měl mít právě skrze šifrovaný mobil kontakt na hlavu zločinecké skupiny okolo kauzy Dozimetr Michala Redla. S ním si měl právě volat přes systém CryptoCult.

To, že měl Rakušan skutečně šifrovaný telefon od Stanislava Polčáka, sám Polčák v rozhovoru pro MF Dnes potvrdil. Potvrdil i jejich setkání s exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, jenž má hlavní slovo ve firmě, která telefony dodává. „Mohu potvrdit, že jsme si v jistý čas přes CryptoCult volali, protože pan předseda ještě nebyl ve funkci ministra a potřeboval mít nějakou zabezpečenou ochranu telefonu," uvedl Polčák. 

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34154 lidí

Ještě loni v červenci Rakušan na otázky MF Dnes ohledně CryptoCultu odmítal odpovědět, hovořil pouze o tom, že nějaký šifrovaný telefon má, ale že ho nepoužíval. V současné době již přiznal, že šlo o zařízení od Pavla Němce. Odmítá však, že by o něco takového žádal Polčáka. Podle něj mu Polčák přinesl telefon se speciální aplikací proto, že po volbách do Poslanecké sněmovny existovaly významné indicie, že „naše komunikace je odposlouchávaná". „A v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tohle měl být jeden ze způsobů, jak komunikaci vyjednávacího týmu lépe zabezpečit,“ sdělil šéf STAN.

„A důvod byl jasný – jak už jsem řekl, naše komunikace byla podle všeho odposlouchávaná a o metodách Andreje Babiše jsme neměli žádné iluze,“ opakoval pak ministr vnitra důvody, proč si telefon pořizoval. A řekl, že jej pouze dvakrát či třikrát použil ke spojení se Stanislavem Polčákem.

„Ježíšmarjá, to je úplně absurdní, sprostá lež. Pokud někdo někoho odposlouchával, bylo to v kauze Šuman, kdy na mě byly nelegální odposlechy, pravděpodobně ze strany bývalé rozvědky," zareagoval Babiš na Rakušanova slova. Podle něj by měl Rakušan odejít.

„Pane premiére, váš ministr vnitra Rakušan měl společný šifrovaný telefon s mafiánskou skupinou, která rozkrádala republiku. Z ukradených peněz podle policie financovalo jeho hnutí STAN kampaň. Fakt je stále ve funkci? To se tak bojíte o svou koalici?" zeptal se na sociální síti X bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

„Vykrucování ministra vnitra Rakušana a konspirační výmysl o spiknutí Agrofertu je politické dno. Nebo je to možná spíš k smíchu. Vlastně si nedokážu vybrat. Tak jako tak je to ale na okamžité odvolání," dodal na své sociální síti X také někdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Mnozí volali po tom, že by měl Jiří Pospíšil rezignovat kvůli tomu, že měl šifrovaný telefon, který ve skutečnosti neměl. Tak co teď?" ptal se v té souvislosti moderátor Michal Půr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odporný člověk!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 25.09.2023 9:54:08
Kauza Dozimetr má své hranice, někteří NIKDY nebudou vyšetřováni a chobotnice funguje dál.

|  27 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…