Nic pro slabé povahy: Myslíte si, že je covid legrace? Já jsem v poslední linii. Toto s plícemi udělá virus. Patolog se dal do hrozivého popisu

18.03.2021 21:15

Statistiky jsou neúprosné až kruté. S covidem v České republice už bez necelé stovky lidí zemřelo 24 tisíc lidí, denně jich umírá přes dvě stovky, například 16. března to bylo 245. Přesto se stále lze setkat s názory, že úmrtí na covid se pitvou vlastně neprokázalo, a že tedy lidé umírají vlastně na něco jiného. Tyto fámy vyvrací na svém facebookovém profilu člověk k tomu nejpovolanější, tedy patolog. Konkrétně Martin Morong, který pracuje ve Fakultní nemocnici v Olomouci.

Nic pro slabé povahy: Myslíte si, že je covid legrace? Já jsem v poslední linii. Toto s plícemi udělá virus. Patolog se dal do hrozivého popisu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

„Množí se dotazy, zda pitváme pacienty zemřelé na covid, protože na sítích se objevují různé nepravdy o tom, že covid pitvou nikdo neprokázal a pochybnosti o tom, zda skutečně lidé umírají na covid. Ano, umírají!“ zdůrazňuje patolog Morong.

„Pitvu u pacientů, kteří onemocněli covidem, provádíme, zejména pokud jde o lidi středního a vyššího středního věku, kteří neměli žádná další chronická onemocnění a nepatřili do rizikových skupin, proto je třeba ozřejmit, zda k jejich smrti nepřispělo něco dalšího. Většinou nic nenajdeme, opravdu umírají na poškození plic covidem,“ objasňuje.

Poté dost odborně vysvětluje, jak k tomuto závěru dospěl. „Jednak se virus přímo prokazuje molekulárně-biologickým vyšetřením, to je metodou PCR, která pracuje s genetickou informací viru. Jednak vidíme v mikroskopu charakteristické změny plicních buněk a poškození plicní tkáně. Zdravá plíce má spoustu vzdušných prostorů, kdežto ve virem napadené plíci se rozvíjí virový zápal plic, který je provázen otokem plic – to znamená, že místo vzduchu se do plicních sklípků nahrne zánětlivá tekutina, která výrazně komplikuje přestup kyslíku ze vzduchu do krve,“ popisuje.

Toto je dle něj mnohdy komplikováno rozvojem takzvaného syndromu akutní dechové tísně (ARDS), kdy se mimo zánětlivé tekutiny nahrne do plicního sklípku ještě zánětlivá bílkovina a spousta bílých krvinek, čímž je přestup kyslíku ještě více ztížen. „Nadále dochází k poškozování virem napadené plicní tkáně, která se pokouší zahojit, jenže je natolik poškozena, že se již není schopna obnovit do původního stavu a dochází tak k nahrazování plicní tkáně nefunkčním vazivem,“ uvádí Morong s tím, že normální plíce váží okolo 350 gramů.

Rekordní úmrtí. Například v lednu nejvíce za 70 let

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí
„Na sítích i v televizi se vyjadřuje spousta lékařů, kteří pečují o covid pacienty a stejně se najdou lidi, kteří covid považují za výmysl a konspiraci. Nevím, co máme udělat, aby lidi pochopili, že COVID a SARS-CoV-2 jsou tady a jsou reálné,“ konstatuje.

Věnuje se i statistice průměrného úmrtí za posledních 10 let. „V posledních letech umíralo průměrně 110 až 112 tisíc lidí ročně, v roce 2020 zemřelo 129 tisíc, to znamená o 17 tisíc víc než v roce 2019. Jaká náhoda, jaká shoda,“ všímá si. Údaje z roku 2021 jsou však ještě děsivější. V prvním měsíci letošního roku zemřelo nejvíce lidí v lednu za posledních 70 let. Celkem 15 900, což je o 5300 více než v posledních třech lednech.   

I proto patolog nabádá. „Vždyť všichni víte, co máte dělat. Nechoďte nikam, kam nemusíte. Nepořádejte oslavy a nenavštěvujte své příbuzné, samozřejmě pokud nejde o rodiče či prarodiče, kteří potřebují pomoc. Noste respirátor. Umývejte si ruce. Choďte se testovat. Nechte se očkovat hned, jak to půjde.“

Vakcinace je cestou z krize

Martin Morong  se sám nechal očkovat hned, jak to šlo. O tom více prozradil v rozhovoru pro Pirátské listy z 25. února. Je totiž také za Pirátskou stranu krajským zastupitelem v Olomouckém kraji. „Moje zkušenost z Fakultní nemocnice v Olomouci je výborná, očkovací centrum je výborně připraveno i zorganizováno. Očkování zaměstnanců zde probíhá bez problémů. Již také probíhá očkování zdravotníků pracujících mimo nemocnice, na které vláda zapomněla. Je nutné zmínit, že Olomoucký kraj je v proočkovanosti druhý nejlepší v ČR,“ chválí.

„Naočkovat jsem se nechal, stejně jako se nechávám očkovat i proti chřipce. Člověk si musí uvědomit, že očkováním nechrání jen sebe, ale i ostatní. A já stále mám prarodiče, jejichž zdraví je křehké. Pokud někdo pochybuje o očkování, stačí se podívat na první data z Izraele, která jsou velmi slibná a naznačují, že vakcinace je skutečně cestou z momentální krize, nakažených a hospitalizovaných s těžkým průběhem výrazně ubývá,“ zmiňuje.

Pro ty, kterým ani tato čísla nestačí, má i drsnější pohled. „Jako patolog se ocitám v pomyslné poslední linii a vidím, jakou neplechu koronavirus v plicích způsobuje. A jestliže si někdo myslí, že se jej pandemie netýká, protože je mladý a zdravý, tak je na omylu. Viděl jsem úmrtí, kdy lidi nebyli ani staří, ani nemocní, a přesto jim virus plíce nevyléčitelně poškodil,“ uzavírá Martin Morong.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…