Nic zásadního se neděje. Publicista chladí hlavy těm, kteří se kvůli nástupu Benešové třesou, že Babiš unikne spravedlnosti

03.05.2019 12:02

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová mnohé rozrušila svým prohlášením, že zvažuje zrušení vrchních soudů a vrchních státních zastupitelství. I když kvůli tomu u části české veřejnosti propukla hysterie z případných justičních změn, publicista Jan Januš zůstává klidný. Podle jeho slov to nebude až tak horké. Ve svém komentáři na serveru Info.cz rozebírá důležité souvislosti, které ukazují, že se vlastně nic neděje.

Nic zásadního se neděje. Publicista chladí hlavy těm, kteří se kvůli nástupu Benešové třesou, že Babiš unikne spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obhájkyně Marie Benešová

Pravdou je, že o reorganizaci justiční soustavy se mluví dlouhodobě. O rušení některého článku čtyřstupňového soudnictví a státního zastupitelství uvažují politici i odborníci několik let. Vše je ale po celou dobu spíše ve fázi akademických diskusí. A podle Januše je tak dost možné, že nikam dál se neposune ani plán Marie Benešové.

Nová ministryně teď přišla s tím, že by zrušila v pořadí třetí článek soustavy, vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství. Než propadneme panice, musíme si podle publicisty uvědomit, jak by to mohla udělat. „Jedině zákonem. Ten bude nutné napsat, vydiskutovat, protlačit Poslaneckou sněmovnou a Senátem, nechat ho podepsat prezidentem a publikovat jej ve Sbírce zákonů,“ připomíná Januš.

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9919 lidí
Zároveň podotýká, že taková změna by také vyžadovala přeskupení sil a změnu stylu práce, nemohla by být tedy účinná okamžitě. „Mezi datem vydání tohoto zákona a jeho účinností by měl být prostor minimálně jednoho roku,“ doplnil Januš s tím, že takováto změna je v praktické rovině ve hře možná nejdříve i za několik let. „Možná za tři roky, spíše ale za pět či ještě později,“ odhaduje.

I díky tomuto nám prý může být rovněž zcela jasné, že na Babišovu kauzu spojenou s Čapím hnízdem případné revize systému nedopadnou. „To pro jistotu, a pokud bychom nebyli ochotni uvěřit, že takováto změna sama o sobě s živými kauzami nic neudělá,“ poznamenal.

Co se týká Lenky Bradáčové a Iva Ištvana, kteří stojí v čele obou vrchních státních zastupitelství, ani o ty se podle Januše bát nemusíme. Případný konec jejich úřadů by totiž neznamenal jejich konec osobní. „Státními zástupci by dál zůstali a mohli by zamířit třeba na Nejvyšší státní zastupitelství. A dál mohli stíhat ty, u kterých by to bylo třeba,“ uzavřel komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…