Novinář Petráček vyčítá Klausovi obdiv k Putinovi: Bylo by lepší mlčet

13.05.2014 10:15

Václav Klaus se podle komentátora LN Zbyňka Petráčka stává maskotem toho temnějšího, co v české společnosti dříme a zařadil se mezi „chápače Putina“. Václav Klaus opsal oblouk od konzervativního liberála k obdivu vůči rozhodnosti, síle a etnicity, uvádí komentátor.

Novinář Petráček vyčítá Klausovi obdiv k Putinovi: Bylo by lepší mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

„Osvobozenecká role Ruska z roku 1945 přebíjí v očích Václava Klause civilizační roli Evropské unie po roce 1989. I proto ho přitahuje Vladimir Putin,“ píše v komentáři LN Zbyněk Petráček. A také se pozastavuje nad tím, že právě Václav Klaus, který podle něj dal tvář české transformaci a vyprofiloval tu konzervativní liberalismus, „se na stará kolena stává maskotem toho temnějšího, co v české společnosti dříme“, píše komentátor.

„Na jeho obdivu k rozhodnosti, síle a moci, zkrátka ke všemu, co činí Putinovo Rusko Putinovým Ruskem, není provokativního ani objevného nic. Václav Klaus se zařadil mezi ty, jimž se v Německu říká Putin-Versteher, doslova mezi 'chápače Putina'.“

To, co napsal německý novinář Jan Fleischhauer o „chápačích Putina“, lze podle Petráčka do značné míry přenést i na Klause: „Více či méně přiznaný obdiv pro politika, který se nevyptává, nýbrž si prostě bere to, co mu podle jeho mínění náleží,“ cituje komentátor německého novináře. „Je však třeba dodat jednu věc. Západu skutečně chybějí rozhodné osobnosti, ale v případě Putina jde o rozhodnost, která se opírá o postoje z 19. století – o myšlení v etnických kategoriích, o silová řešení, o národní církev, o protiliberální kroky,“ dodává Petráček.

Putin vidí v EU většího nepřítele než v Americe

Tyto kategorie jsou podle komentátora LN protipólem Evropské unie a její civilizační role. „Proto i Putin vidí v EU většího nepřítele než v Americe. S ní, silnou supervelmocí, vždy nějak vyjde. Už dal najevo, že dohodu o Ukrajině by mohly zprostředkovat USA. Ale EU se svým postetnickým přístupem, změkčilostí, ba dekadencí, jak ji vidí, je mu hodnotovým nepřítelem, který vyzařuje nákazu. Tady se Putin bez problémů shodne s Klausem,“ konstatuje Zbyněk Petráček.

V závěru komentáře čteme, že Václav Klaus prý opsal od listopadu 1989 truchlivý kruh. „Poslední dobou stále častěji dokládá, že i pro bystrého analytika je někdy nejlepší mlčet.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…