Novinář z Britských listů varuje levici: Nekritická podpora Ruska je znakem úpadku. Lidé vám to spočítají

10.11.2014 16:01

Sociolog Karel Dolejší píše ne serveru Britské listy o dalším z důkazů, které potvrzují zprávy o přítomnosti ruských tanků na východní Ukrajině. Zároveň upozorňuje, že mnoho veřejných osobností se připojuje k ruské propagandě. Ta prosazuje pohled, podle nějž za všechno špatné na Ukrajině může prakticky jen jedna strana, "fašistický" Kyjev, kdežto druhá prý podniká na území sousedního státu výhradně vynucené defenzívní kroky. Autor textu je navíc přesvědčen, „že pokud bude image údajně levicových subjektů coby nekritických přímluvců Kremlu dál úspěšně posilován, stanou se pro mnoho lidí bohužel z principu nevolitelnými“.

Novinář z Britských listů varuje levici: Nekritická podpora Ruska je znakem úpadku. Lidé vám to spočítají
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Nové fotografie, které zveřejnil reportér Vice News Simon Ostrovsky, potvrzují zprávy o přítomnosti ruských tanků na východní Ukrajině. V tomto případě jde prý o tanky T-72B1, které se vyrábějí výhradně v Rusku u firmy Uralvagonzavod ve městě Nižnij Tagil a ukrajinská armáda je nikdy neměla k dispozici.

Karel Dolejší konstatuje, že válka se postupně obnovuje a domnívá se, že nebyl zájem najít politické řešení. „To, co Moskva navenek prosazovala - federalizace Ukrajiny - nebylo nikdy přijatelné pro jádro separatistů nasycené nejradikálnějšími elementy ruské, mnohem spíše než ukrajinské společnosti, protože separatistům jde od počátku jen o to, jak ‚Novorusko‘ připojit k Rusku, třeba i přes odpor Kremlu. A z druhé strany Kyjev mohl ve věci federalizace ustoupit jen tam, kam také původně ustoupil - k přiznání větší samosprávy v ekonomických a vnitropolitických záležitostech,“ soudí autor, redaktor Britských listů.

Dolejší poukazuje na to, že v alternativních médiích, se prý dlouhodobě velmi emfaticky prosazuje pohled, podle nějž za všechno špatné na Ukrajině může prakticky jen jedna strana, "fašistický" Kyjev, kdežto druhá prý podniká na území sousedního státu výhradně vynucené defenzívní kroky.

Vytváří se prý apokalyptická propaganda

„Je potom logické, že ti kdo prosazují tuto selektivní interpretaci „nevidí" žádné ruské vojáky na Ukrajině (třeba že tam jsou od počátku různou formou přítomni a nikdy neodešli), „věří" prohlášením ruského ministra zahraničí Lavrova spíše než množství často důkladně geolokalizovaných videozáznamů a fotografií v otevřených zdrojích svědčících jasně proti jejich víře, o zpravodajských informacích už ani nemluvě,“ konstatuje.

Celý článek Karla Dolejšího ZDE:

Dolejší předjímá situaci, kdy separatisté přejdou znova do útoku, a může dojít na apokalyptickou propagandu. „Kterak se prý ďábelské USA se dvěma čerstvými Vietnamy - Irákem a Afghánistánem - a zdecimovanou pozemní armádou na krku jen třesou na to vrhnout se do války s Ruskem, jež se prý právě proto už řadu let na válku po všech stránkách připravuje jako žádná jiná země na světě a jeho propagandisté už dlouho dopředu údajně nevyhnutelnou válku ohlašují,“ napsal levicový aktivista.

ANO se podařilo dočasně obsadit pozici údajně alternativy k porevolučnímu stranickému systému

„Vytrvalé lpění velké části české ‚levice‘ na nekriticky proruské orientaci odporující jejím vlastním údajným hodnotám považuji za jeden, i když jistě ne úplně nejvýznamnější, z faktorů postupujícího úpadku,“ píše Dolejší. „ Při němž se politicko-podnikatelským strukturám (zjednodušeně charakterizovatelným jako populistické a současně středopravicové) daří na domácí politické scéně přinejmenším dočasně obsadit pozici údajně alternativy k porevolučnímu stranickému systému, místo aby roli skutečné alternativy k nepovedené politice české pravice kdykoliv od dob opoziční smlouvy dokázala hrát vykastrovaná ČSSD. ANO je právě na 30%, stoupá výše až k nastávajícímu Babišovu premiérství a polepšují si dokonce mírně i TOP 09 a ODS, zatímco ČSSD a KSČM se propadají,“ uvádí sociolog.

Autor, který se od roku 1990 postupně angažoval v Levé alternativě, Hnutí Duha a Nezávislém sociálně ekologickém hnutí či v Amnesty International pokazuje na problém, který může levici odradit příznivce.  „A pokud bude image údajně levicových subjektů coby nekritických přímluvců Kremlu dál úspěšně posilována, stanou se pro mnoho lidí bohužel z principu nevolitelnými, nehledě na to, jaké hodnoty verbálně vyzvedávají na domácím kolbišti,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…