Novinář z Lidovek: Po Babišovi jdou kvůli lukrativnímu kšeftu na prodej elektrárny. A protože odmítá ustoupit, může se prý dokonce dočkat sdělení obvinění

22.05.2017 21:07

Novinář Jan Macháček tvrdí, že se v kuloárech mluví o tom, že Babiš může zažít nepříjemné chvilky. Může být obviněn. Macháček pracuje pro Lidové noviny, které Babiš před několika lety koupil, a současně vede správní radu think-tanku Babišova hnutí ANO Institutu pro politiku a společnost.

Novinář z Lidovek: Po Babišovi jdou kvůli lukrativnímu kšeftu na prodej elektrárny. A protože odmítá ustoupit, může se prý dokonce dočkat sdělení obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

Jan Macháček býval osobním přítelem Václava Havla a v minulosti pracoval např. pro Respekt či Hospodářské noviny. Jeho přechod do Lidových novin v době, kdy už je vlastnil Andrej Babiš, proto upoutal pozornost. Macháček na serveru Lidovky.cz ukazuje, že si umí na obranu Babiše zaspekulovat. O vládní krizi např. napsal text, v němž prohlásil, že smyslem vládní bitky mohlo být vyštípání hnutí ANO z vlády, aby lidovci a sociální demokraté mohli rozdávat státní zakázky podle vlastní chuti.

„Internet snese trochu spekulativnější psaní,“ říká k tomu Macháček v rozhovoru pro Seznam zprávy.cz. „Je to provokativní a spekulativní text, ale v kuloárech se mluví o tom, že pokus kriminalizovat Andreje Babiše proběhne,“ doplňuje.

Celý rozhovor naleznete zde.

Útok na Babiše se podle Macháčka rozjel ve chvíli, kdy začal jako ministr financí kritizovat prodej elektrárny Počerady, ke které se chystá ČEZ. Teď je Babiš na odchodu z vlády a prodej elektrárny Počerady je znovu na stole. „Většina těch normálních analytiků a politologů, kterých je plná televize, si nevšímá naprosto zásadních ekonomických věcí, které s tou politiku prostě souvisejí,“ zdůrazňoval Macháček.

„Premiér sice u elit nebo, řekněme, intelektuálů bodoval, ale já si nemyslím, že se to nějak projeví na těch volebních preferencích, takže bude chtít udělat nějaká zásadní rozhodnutí, dokud na to má sílu,“ pokračoval host.

Sociální demokracie prosazovala leccos, bankovní daň a jiné daně a Andrej Babiš tomu bránil. Bez Babiše by se možná dalo prosadit leccos. Podle Macháčka nelze vyloučit ani to, že by se vláda bez Babiše mohla pokusit zreformovat státní zastupitelství, podobně jako byla zreorganizována policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…