Noviny: Naštval úplně všechny, chtěl Zemana jen pro sebe, kazil diplomacii. Mocný muž Hradu Forejt prý ztrácí vliv

07.08.2014 7:41

Blízký spolupracovník prezidenta, šéf hradního protokolu Jindřich Forejt ztrácí vliv. Podle informací z Lidových novin má nyní na starosti už jen plánování zahraničních cest hlavy státu. Na jeho místo přišel muž, který ho před dvanácti lety na Hrad přivedl.

Noviny: Naštval úplně všechny, chtěl Zemana jen pro sebe, kazil diplomacii. Mocný muž Hradu Forejt prý ztrácí vliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

O Jindřichu Forejtovi se vždy mluvilo jako o neomezeném vládci protokolu na Pražském hradě. Po nástupu Miloše Zemana, který Forejta „zdědil" po Václavu Klausovi, se též mluvilo o tom, že šéf protokolu usiluje o osobní vliv na prezidenta na úkor dalších hradních představitelů. Nyní se jeho činnost údajně omezila pouze na přípravu zahraničních cest hlavy státu. Těch prezident uskuteční několik do roka. Jindřich Forejt si svým chováním údajně vysloužil takovou kritiku, že už se ho snaží jeho kolegové upozadit.

Na místo šéfa protokolu přišel podle LN Miroslav Sklenář, který útvar řídil už za prezidenta Václava Havla. Byl to právě Sklenář, kdo Forejta na Hrad před 12 lety přivedl jako stážistu. Dalším novým mužem na Hradě ve Sklenářově týmu je někdejší organizátor předvolební kampaně Miloše Zemana Vladimír Kruliš.

Jindřich Forejt tak přišel o své pravomoci a notně se mu zmenšil rozsah působnosti. Návštěvy zahraničních státníků už Forejt totiž organizovat nebude. Do jeho rukou nyní patří příprava zahraničních cest Miloše Zemana a těch je několik do roka.

Za ztrátou vlivu jsou diplomatické skandály

Za jeho ztrátou vlivu vidí LN opakovanou kritiku, která padala na Forejtovu hlavu. Podle ní má totiž povýšené chování. Došlo údajně k řadě diplomatických skandálů nebo společenským faux pas.

Podle zdrojů LN z okolí prezidenta se Forejtovi podařilo „naštvat úplně všechny“ a jeho další setrvání ve funkci je ohroženo. „Odhaduji to tak na dva až tři měsíce, než definitivně odejde,“ citují LN svůj zdroj.

Kritika Jindřicha Forejta se objevila hlavně v posledních měsících. I LN opakovaně psaly o dopisech, kterými zahraniční partneři ČR kritizovali jeho povýšené chování a komplikace, jež některým delegacím na cestě k prezidentovi připravoval.

Další diplomaté údajně prohlašovali, že Forejtovo vystupování vůči nim nebo členům delegací bylo jednou z překážek v rozvoji ekonomické spolupráce. „Hodně sil mě pak stálo uklidňování politických představitelů u nás doma, že obchod půjde dál,“ řekl prý jeden z nich. Forejt proslul také tím, že se mimo diplomatické zvyklosti rád osobně fotografoval se zahraničními státníky, se kterými „jeho" prezidenti přišli do styku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…