Noviny píšou o osudech bývalého Rathova harému i o tom, že exhejtman nakonec ještě může vysoudit odškodné

23.07.2015 12:43

Většina dnešních novin se shoduje v tom, že David Rath, který by si měl dnes odpoledne vyslechnout rozsudek, se proti němu odvolá. Podle Lidových novin se může nakonec stát, že Rath ještě vysoudí odškodné. Mladé frontě Dnes zase Rath tvrdil, že výši trestu už zná, ale prozradí ji těsně před vynesením rozsudku proto, aby trest kvůli úniku informací nezměnili. Server Lidovky.cz zase mapoval osudy bývalých Rathových spolupracovníků.

Noviny píšou o osudech bývalého Rathova harému i o tom, že exhejtman nakonec ještě může vysoudit odškodné
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Server poukazuje na to, že třem blízkým spolupracovnicím tehdejšího středočeského hejtmana bulvár přezdíval Rathův harém. Jedna z nich, mluvčí Berill Mascheková, novinářům zprostředkovala vůbec první Rathovu reakci po zadržení.

Barbora Snopková-Haberová zase vedla Rathovu kancelář. Účastnice krajské soutěže miss s tehdejším hejtmanem ochotně pózovala na propagačních tiskovinách hejtmanství.

Rathova půvabná podřízená Johana Novotná řídila na kraji zakázky, avšak policisté ji nikdy společně s ním neobvinili.

Jak se nyní živí půvabná Novotná, se zjistit nepodařilo

Po Rathově zatčení všechny tři přišly o místo. Podle serveru se jim ale zřejmě daří i nadále. Maschekovou policisté stíhali kvůli předraženému webu pro mladé, nakonec však obvinění stáhli. Neúspěšně zkoušela ve středních Čechách nastartovat politickou kariéru v rámci projektu Středočeši 2012, radila Rathově nástupci Josefu Řihákovi. Dnes pracuje jako asistentka sociálně demokratického poslance Vítězslava Jandáka a Rathovi pomáhá s italskou restaurací v Hostivici.

Snopková-Haberová získala ředitelský post u České pošty spadající pod bývalého Rathova spolustraníka Milana Chovance.

Novotná si prý coby úřednice z Rathovy éry pořídila luxusní byt na pražském Žižkově za 12 milionů. Podle serveru ale nikdy nevysvětlila, kde na něj vydělala. Přesto nikdy neopustila řady ČSSD. Po vyhazovu z hejtmanství získala lukrativní post ekonomické náměstkyně v kolínské nemocnici, kde nakonec po necelém roce skončila. Kde nyní působí, serveru neprozradila, Rathovu kauzu prý nesleduje. „Nemám ani důvod to komentovat. Podávala jsem svědectví, stejně jako jiní úředníci úřadu a náměstkové hejtmana,“ napsala serveru Novotná.

Celý text je ZDE

Rath: Je to komedie, rozhodnuto bylo už dávno

Mladé frontě Dnes Rath řekl, že zná výši svého trestu. Upřesnit ho ale odmítl. „Mohu to říci až těsně před vyhlášením rozsudku. To proto, aby to nezměnili z důvodu úniku informací,“ řekl Rath s tím, že tuto informaci má už dva měsíce. „Je to komedie, bylo dávno rozhodnuto,“ dodal.

Redaktor Lidových novin Jan Januš na jejich názorové straně obsáhle celou Rathovu kauzu analyzuje. Připouští, že by se nabízelo napsat, že Rath skončil značně neslavně, a to i přesto, že u soudu vyzkoušel všechno možné. Takové tvrzení by prý ale bylo příliš zkreslující. „Jednak kauza Davida Ratha zatím zdaleka nekončí, jednak mohl exhejtman zdržovat soud daleko víc,“ napsal Januš s tím, že dnes sice budeme sledovat velké soudní finále, celkově jsme ale stále na úplném začátku obřího procesu.

Respektování stanovených postupů budou soudy vykládat spíše ve prospěch Ratha

„Čeká nás odvolání, ke slovu možná přijdou rovněž nejvyšší české a také mezinárodní soudy. Až u nich se jasně ukáže, nakolik Rath dostál při své velké a více než tříleté obhajobě své někdejší pověsti brilantního hráče,“ přemítá Januš.

Podle něj může Rath v příštích měsících celý proces zpochybnit jako nespravedlivý a zmatečný. „Pak lze teoreticky pomýšlet i na finanční odškodnění. Řízení totiž probíhalo velmi dlouho a v mnohém stálo na odposleších, při jejichž použití musí být dodržena řada formálních pravidel. Respektování všech stanovených postupů bude dalšími články justiční soustavy posuzováno spíše ve prospěch Ratha než soudce Pacovského,“ domnívá se redaktor Januš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…