Nový zákon stavební řízení nezpomalí, právě naopak. Do rozhlasu přišel vysvětlovat advokát, který jej psal

25.11.2019 19:21

Na Ministerstvu pro místní rozvoj se vede boj o podobu stavebního zákona. V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu o rozepřích kolem stavebního zákona promluvil advokát František Korbel, který se na přípravě legislativy podílel. S úředníky Ministerstva pro místní rozvoj prý trávili dlouhé dny i noci, takže nechápe, proč dnes někteří úředníci zákon kritizují.

Nový zákon stavební řízení nezpomalí, právě naopak. Do rozhlasu přišel vysvětlovat advokát, který jej psal
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Patnáct úředníků Ministerstva pro místní rozvoj varovalo šéfku svého resortu za hnutí ANO Kláru Dostálovou, že nový stavební zákon realizaci staveb neusnadní. Na přípravě zákona pracovala soukromá právní kancelář Havel & Partner. Advokát František Korbel v rozhlase prozradil, že nový stavební zákon bude asi o polovinu kratší než zákon současný.

Korbel to však vidí jinak.

„Nový stavební zákon nezpomalí stavební řízení, naopak ho zrychlí,“ zdůraznil ve vysílání Korbel.

„Stát si uvědomil po 25 novelizacích dosavadního zákona a domluvil se s Hospodářskou komorou ČR,“ vysvětloval Korbel s tím, že komora se obrátila na jejich právní kancelář.

Za přípravu zákona prý komora zaplatila něco kolem deseti milionů korun, ale přesnou částku prý Korbel nezná, protože se věnoval přípravě zákona a nikoli ceně, za kterou kancelář pracovala. Advokátní kancelář se prý obrátila na architekty i urbanisty, kteří také přiložili ruku k dílu.

„Úředníci Ministerstva pro místní rozvoj, ale i úředníci ostatních resortů se na přípravě zákona podíleli poměrně intenzivně. Já mám pocit, že jsem v posledních týdnech viděl úředníky MMR více než svou rodinu,“ pravil Korbel s tím, že s řadou úředníků MMR měli advokáti velmi korektní vztahy a kvůli práci s nimi trávili opravdu mnoho dní i nocí.

Zdůraznil také, že nový stavební zákon neumožní budování sjezdovek v národních parcích a nedovolí ani bourání národních kulturních památek, jako je Karlův most. Běžné památky prý sice bude možné zbourat, ale až po sejmutí památkové ochrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…