ODS patří k fašistům. Pirát Peksa se zcela odvázal a mnozí lapou po dechu

11.08.2021 21:13

Europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa zřejmě donutí šéfa ODS Petra Fialu, aby přehodnotil své nedávné prohlášení: „Piráti jsou naši soupeři, nikoliv nepřátelé.“ Ve svém dnešním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz totiž Peksa neváhal Občanskou demokratickou stranu přirovnat k „fašistům“. „To bude prima koaliční partner,“ hrozí se její členové.

ODS patří k fašistům. Pirát Peksa se zcela odvázal a mnozí lapou po dechu
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Na ODS Peksa zaútočil při rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v rámci reakce na deklaraci lídrů 16 politických stran ze 14 zemí Evropy, pod kterou je podepsán například italský politik Matteo Salvini, maďarský premiér Viktor Orbán a francouzská politička Marine Le Penová. Ti kritizují Unii, že příliš zasahuje do suverenity jednotlivých států a jejich pravidel. V deklaraci píší, že se obávají, aby se z Evropské unie nestal „superstát zbavený evropských tradic, sociálních institucí a morálních zásad“. Signatáři této deklarace prohlašují, že evropské mainstreamové konzervativní strany opustily tradiční židovsko-křesťanské hodnoty.

„V Evropském parlamentu si ptáci cvrlikali, že tyto dvě fašistické skupiny, které tam fungují, chtějí spolu nějakým způsobem spolupracovat a těsněji se propojit. Jejich deklarace není o ničem jiném, než že testují nějakou ochotu spolupracovat, proto opakují rétoriku, kterou mají společnou.

Není pro ně jednoduché najít společnou řeč, protože v té frakci ECR (Evropští konzervativci a reformisté) funguje například ODS, ve frakci ID (Identita a demokracie) funguje české hnutí SPD a mezi národními stranami existuje rivalita. Česko není jediná země, kde by existovaly spory tohoto typu. Hledají společnou cestu, jak spolupracovat na prosazování fašistické agendy, akorát u nich je největší problém, že se nemohou dohodnout, kdo bude nejvyšší führer, takže kráčejí postupnými kroky,“ reagoval na deklaraci Peksa. 

Prolomil tím dosud jisté snahy udržet v rámci možností klidné vody na poli vztahu Pirátů a koalice SPOLU. Ta přitom před pár dny přišla s heslem, že Piráty bere jako soupeře, nikoliv jako nepřítele. I přes neshody, které s Piráty mají, předseda ODS Petr Fiala věřil, že mají společný cíl, kterým je porážka Andreje Babiše (ANO), a najít po volbách společnou řeč.

Společnou řeč zřejmě budou hledat nyní stěží. Někteří členové ODS se kvůli Peksovým slovům začínají vůči Pirátům hlasitě vymezovat. Vládní spolupráce s uskupením, pro nějž jsou fašisty, je nepředstavitelná.

„Hele, když už jsme u těch ‚hnojometů‘ a ‚diskreditačních kampaní‘, tak jen tak pro zajímavost, jak se vyjadřuje pirátský europoslanec, pan Peksa o ECR (Evropští konzervativci a reformisté), jejíž součástí je i ODS. To bude prima koaliční partner,“ reflektoval Peksovo nařčení pražský člen ODS Jan Paluska.

„Pirát Peksa už nevidí fašismus jen v Maďarsku, Polsku a Slovinsku, ale i v naprosto umírněné frakci Evropští konzervativci a reformisté (jejímž členem je například ODS). A neříká to nějaké no name z pirátského fóra, ale vlivný europoslanec a předseda Evropské pirátské strany...“ napsaly na svých facebookových stránkách Konzervativní noviny.

Komentátorka Lucie Sulovská si jen krátce povzdechla: „Ale prý na ně ODS útočí.“

Mikuláš Peksa s blížícími se volbami svou rétoriku vůči ODS přiostřuje; znervózňovat ho můžou výsledky nejnovějších volebních průzkumů. Ty ukázaly, že ve volbách do Poslanecké sněmovny by koalice Spolu, tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, předstihla koalici Pirátů a STAN a skončila by tak na druhém místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…