ODS patří k fašistům. Pirát Peksa se zcela odvázal a mnozí lapou po dechu

11.08.2021 21:13 | Zprávy

Europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa zřejmě donutí šéfa ODS Petra Fialu, aby přehodnotil své nedávné prohlášení: „Piráti jsou naši soupeři, nikoliv nepřátelé.“ Ve svém dnešním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz totiž Peksa neváhal Občanskou demokratickou stranu přirovnat k „fašistům“. „To bude prima koaliční partner,“ hrozí se její členové.

ODS patří k fašistům. Pirát Peksa se zcela odvázal a mnozí lapou po dechu
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Na ODS Peksa zaútočil při rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v rámci reakce na deklaraci lídrů 16 politických stran ze 14 zemí Evropy, pod kterou je podepsán například italský politik Matteo Salvini, maďarský premiér Viktor Orbán a francouzská politička Marine Le Penová. Ti kritizují Unii, že příliš zasahuje do suverenity jednotlivých států a jejich pravidel. V deklaraci píší, že se obávají, aby se z Evropské unie nestal „superstát zbavený evropských tradic, sociálních institucí a morálních zásad“. Signatáři této deklarace prohlašují, že evropské mainstreamové konzervativní strany opustily tradiční židovsko-křesťanské hodnoty.

„V Evropském parlamentu si ptáci cvrlikali, že tyto dvě fašistické skupiny, které tam fungují, chtějí spolu nějakým způsobem spolupracovat a těsněji se propojit. Jejich deklarace není o ničem jiném, než že testují nějakou ochotu spolupracovat, proto opakují rétoriku, kterou mají společnou.

Není pro ně jednoduché najít společnou řeč, protože v té frakci ECR (Evropští konzervativci a reformisté) funguje například ODS, ve frakci ID (Identita a demokracie) funguje české hnutí SPD a mezi národními stranami existuje rivalita. Česko není jediná země, kde by existovaly spory tohoto typu. Hledají společnou cestu, jak spolupracovat na prosazování fašistické agendy, akorát u nich je největší problém, že se nemohou dohodnout, kdo bude nejvyšší führer, takže kráčejí postupnými kroky,“ reagoval na deklaraci Peksa. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…