ODS první ve sjezdu. Nejpopulárnějším v Praze je její starosta. Piráti u dna

21.02.2022 7:45 | Analýza

ParlamentníListy.cz mají k dispozici aktuální šetření agentury Phoenix research, které se zabývalo popularitou starostů městských částí v Praze. Konkrétně šlo o Prahu 1–15. Podle výsledků je na špičce obliby starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS), následuje Jan Čižinský (Praha sobě) z Prahy 7 a bronz obsadil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář hájící barvy TOP 09.

ODS první ve sjezdu. Nejpopulárnějším v Praze je její starosta. Piráti u dna
Foto: koláž PL
Popisek: Tři nejpopulárnější starostové v Praze: Tomáš Portlík, Jan Čižinský a Ondřej Kolář

V řeči čísel Portlík získal 20 procent obliby. Jen o procento pod ním skončil Jan Čižinský a se sedmnácti procenty byl třetí Ondřej Kolář. Zástupce stejné partaje, tedy Jiří Ptáček z TOP 09 v Praze 3, byl čtvrtý v pořadí. Získal patnáct procent popularity. Za ním se umístily dvě ženy: Pátá byla Irena Michalcová, starostka Prahy 4 (ANO, 14 procent) a stejný výsledek získala také Renáta Zajíčková, zástupkyně ODS v Praze 5.

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí
Doplňme, že čelní místa v minulosti opakovaně obsazovala starostka Prahy 2 Jana Černochová z ODS. Tu však v úřadě dne 20. prosince 2021 nahradila další zástupkyně občanských demokratů Alexandra Udženija.

„Její pozitivní nebo negativní hodnocení není relevantní vzhledem k tomu, jak krátce v úřadu je,“ řekl pro PL ředitel agentury Phoenix research Peter Svoboda. „Je přirozené, že popularity Jany Černochové na území MČ Praha 2 nebude snadné dosáhnout. Co se týká výrazných osobností, zmíněné trio se drží velmi stabilně i z hlediska trendů, nejde tedy o nic překvapivého,“ dodal.

Tomáš Portlík získal v koalici ODS a Svobodných v roce 2018 téměř 49 procent zastupitelů v Praze 9 (37 procent byl výsledek v hlasech). Jan Čižinský v Praze 7 téměř 55,5 procenta a konečně Ondřej Kolář (KLID, koalice TOP 09 a KDU-ČSL) necelých 20 procent.

Negativní hodnocení?

Starostové Pirátů v Praze 11, kde vládne Jiří Dohnal a Jan Adamec za Prahu 12, se umístili až na spodních příčkách popularity s jedenácti a Adamec s osmi procenty.

Opačným pohledem můžeme konstatovat, že největší negativní emoce v Praze budí Renáta Chmelová (VLASTA) z Prahy 10. Senátorka a starostka desátého obvodu získala nejvíc záporných hlasů, hned 26 procent. Další v pořadí je s osmnácti procenty výše zmíněná Renáta Zajíčková z Prahy 5. Mezi deseti až patnácti procenty negativních hlasů se nachází drtivá většina zbylých starostů v Praze.

 Renáta Chmelová (VLASTA) z Prahy 10

„Je zřejmé, že jistá část respondentů, bavíme se v průměru o dvanácti procentech, je vždy v opozici vůči vedení současné radnice. Jedno, jestli jde o Prahu 1 nebo Prahu 3. V tomto směru nejde hodnotit, že by někdo vyčníval. S výjimkou starostky Renaty Chmelové, u níž je záporný postoj respondentů nejcitelnější, je nejvyšší,“ řekl Peter Svoboda z Phoenix Research.

„Když se podíváme na osobu, která je hodnocena nejmíň negativně, pak uvidíme, že jde o starostu Prahy 15 Milana Wenzla z hnutí ANO. Relevance těchto údajů ztrácí výzkumnou hodnotu v momentu, kdy data odhalí, že 86 procent respondentů nemá na tohoto voleného zastupitele názor, což je k zamyšlení,“ uzavřel Svoboda.

Výzkum probíhal od poloviny ledna do poloviny února na reprezentativním vzorku 801 obyvatel české metropole.

„Data sbíráme pravidelně a dlouhodobě, jelikož je o ně v rámci politických stran zájem. Žádné výrazné posuny, něco jako skokan roku, nepozorujeme. Praha je velmi stabilní a konzervativní,“ uzavřel Peter Svoboda za agenturu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…