Občané, měňte okna, zateplujte, investujte, vyzval ministr Hladík

13.03.2023 11:07

Občané, teď je ten čas! Ministr Hladík se obrátil na Čechy, Moravany a Slezany s jasnou výzvou. Navzdory momentálně stále vysoké inflaci je vyzval k investování. A nezůstal jen u toho. Speciálně se obrátil ještě na mladé rodiny. Upozornil, že klimatická změna je „nepopiratelným faktem“, s nímž je třeba adekvátně pracovat. Jinak to bude horší a horší. I v Česku.

Občané, měňte okna, zateplujte, investujte, vyzval ministr Hladík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík

Nedávno jmenovaný ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) rychle přišel s apelem na své české spoluobčany.

„Zde bych chtěl apelovat na české domácnosti, že nyní je několikaletý prostor pro to, aby se provedlo zateplení, vyměnila okna, změnil způsob vytápění. Do budoucna energie opět mohou být dražší. Česko má potenciál snížit až 50 procent spotřeby energií,“ uvedl nový šéf resortu v rozhovoru pro Lidové noviny.

Na ministerstvu se prý také připravuje nový program nazvaný oprav dům po babičce, který bude podle představ ministra motivovat lidi, aby v kombinaci půjček a dotací opravili starší domy.

„Program bude určen pro mladé rodiny, které dům po babičce zdědí nebo zakoupí. V ČR jsou desítky tisíc nemovitostí, které jsou prázdné. Hlavním parametrem bude uvedení do nějakého tepelného a spotřebního standardu, zároveň Státní fond životního prostředí České republiky poskytne půjčku na rekonstrukci,“ řekl Hladík.

V souvislosti s mladými rodinami také poznamenal, že kdyby každá taková rodina měla tři děti, tak v podstatě nebudeme muset řešit důchodovou reformu. Ale v situaci, v jaké jsme, je třeba nějakou reformu přijmout, aby bylo z čeho platit důchody lidí, kterým je dnes okolo třiceti a méně.

Pokud jde o Ministerstvo životního prostředí, Hladík ho považuje za klíčové s ohledem na to, že musí Česko připravit na klimatickou změnu a na to, jak bude fungovat česká krajina za 50 let.

„Změna klimatu je faktem, a to, že na ni má člověk vliv, je faktem taktéž – zkrátka je to vědecky prokázané. Střední Evropa se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr. Vidíme to všichni: sušší léta, teplejší zimy. Lyžovat na českých horách se již téměř nedá bez umělého zasněžování. Novým fenoménem jsou rozsáhlé lesní požáry: To jsme předtím viděli jen v zahraničí, třeba ve Francii. Pokud se nedokážeme adaptovat, bude to jen a jen horší,“ varoval Hladík.

Po uvedení do úřadu řekl, že ochrana životního prostředí je povinností každého českého občana.

„Chránit přírodu není volbou, je to naše společenská odpovědnost. Ministerstvo pracuje každý den, abychom takto činili,“ řekl. Na tato slova upozornil server Novinky.cz.

To je prý také jeden z motivů, proč přišel se dvěma výše uvedenými výzvami na investice do domů.

„Česko má potenciál snížit až 50 procent spotřeby energií. ... Prioritou je i cirkulární ekonomika, příkladem budiž nařízení o bateriích, na kterém má velkou zásluhu české předsednictví Radě EU. Každé zařízení, kde je baterie, se bude moct v budoucnu recyklovat. Bude muset být vyjímatelná a vyměnitelná,“ uvedl ministr.

V rozhovoru dal také najevo, že kauzu, ve které se objevilo jeho jméno, tedy korupční kauzu s brněnskými byty, považuje sám pro sebe za uzavřenou. V této souvislosti poděkoval prezidentovi Petru Pavlovi, který při jeho jmenování do funkce označil výhrady, které měl jeho předchůdce Miloš Zeman ke jmenování Hladíka, za prázdné.

Při uvedení Hladíka do úřadu Pavel řekl, že je rád, že může první den ve funkci „ukončit poměrně dlouhé období dohadů a výhrad – z toho, co jsem si měl možnost sám zjistit, tak prázdných“. Tato slova prezident pronesl před kamerami ČT.

Hladík zdůraznil, že není z ničeho obviněn, ani obžalován a na policii byl jednou k podání vysvětlení. Podle svých vlastních slov nedělal nic, co by bylo v rozporu se zákony ČR. „Mé svědomí je naprosto čisté.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A z čeho..?!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčan Brych , 13.03.2023 15:55:24
A z čeho asi tak mají občané investovat, když skoro už více jak jedna třetina, nemá ani na základní životní potřeby, Hladíku ! Kdyby si neuměl dělat z lidí blbce, tak by ses nemohl ani stát ministrem Fialovy zločinecké vlády to je pochopitelné, takže si ty své knížecí rady můžeš strčit tak akorát mezi hýždě a to hodně hluboko, mudrlante !

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …