Oběti trestných činů mohou žádat odškodné. O možnosti ale nevědí

11.03.2012 10:13

Už více než půl roku mohou soudy v trestních kauzách přiznávat finanční kompenzace obětem trestných činů. Soudy ovšem zatím k tomuto institutu příliš nepřistupují a mnozí lidé, kteří se stali obětí trestného činu, o této možnosti ani nevědí.

Oběti trestných činů mohou žádat odškodné. O možnosti ale nevědí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ke změně v soudní praxi vedlo ministerstvo spravedlnosti to, že u mnohých trestných činů vzniká velká nemajetková újma a jen zanedbatelná škoda. „Jde kupříkladu o znásilnění, pohlavní zneužívání nebo ublížení na zdraví, kde vznikne minimální škoda třeba na oblečení, ale na osobnostních právech je újma obrovská,“ řekl deníku Právo náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Je nutné se včas připojit k žalobě

„Je to pozitivní novinka, důkazem toho je aktuální kauza usmrcení spisovatelky Simony Monyové, kde trestní soud přiznal odškodnění jeden a čtvrt miliónu korun. Dříve v trestním řízení lidé nemohli nic takového nárokovat a pro soudce bylo nedůstojné, že třeba v případě znásilněné ženy jí mohl přiřknout pár korun za roztrhané oblečení, ale nic za trauma, které utrpěla, a musel ji odkázat na civilní soud,“ vysvětlil soudce brněnského krajského soudu Michal Ryška.

V trestním řízení je třeba v prvé řadě přezkoumat, zda se poškozený připojil řádně a včas se svým nárokem na náhradu škody, tedy zda nejpozději před začátkem dokazování u hlavního líčení soudu předložil konkrétně vyčíslený a odůvodněný návrh.

„Jestliže je rozhodováno o majetkové újmě, je pochopitelně pro soudce snazší vycházet z objektivně doložitelných skutečností, jako je například ušlý zisk, cena poškozené věci anebo náklady spojené s léčbou,“ prohlásil soudce trestního úseku brněnského krajského soudu Michael Vrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…