Oblastní politici ANO se staví za Babiše, neměl by sám odstupovat

11.05.2017 17:30

Představitelé regionálních organizací ANO se při vládní krizi staví za svého předsedu a ministra financí Andreje Babiše, který by podle nich neměl dobrovolně odstupovat z vlády. Pokud by ale jeho odchod vyřešil situaci, měl by spolu s ním odejít i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), dodávali členové ANO.

Oblastní politici ANO se staví za Babiše, neměl by sám odstupovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: IV. celostátní sněm hnutí ANO

Obdobné reakce z krajů lze podle olomouckého politologa Pavla Šaradína ale očekávat. „Celé hnutí stojí a padá s Andrejem Babišem, takže jinou reakci si zatím představit nelze,“ řekl ČTK politolog. Podle něj při sestavování volebních kandidátek hraje rozhodující roli míra loajality k předsedovi, který může kandidátky na základě stanov měnit.

Sobotka minulý týden oznámil demisi vlády, po dalším vývoji se ji ale rozhodl nepodat a navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi pouze odvolání Babiše, což odůvodnil jeho nejasnými finančními operacemi a podezřením z ovlivňování médií. Zeman zatím tomuto návrhu nevyhověl a doporučil vládní koalici odchod Babiše i Sobotky z vlády, nebo předčasné volby do sněmovny, které koaliční strany odmítají.

Jihomoravská předsedkyně ANO Taťána Malá, brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál, předseda ANO v Libereckém kraji Jaroslav Knížek, šéf moravskoslezského hnutí ANO Josef Bělica, předseda středočeské organizace ANO František Petrtýl, jednička kandidátky ANO pro sněmovní volby v hradeckém kraji Klára Dostálová, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová ani předseda ANO v Pardubickém kraji Jan Řehounek ale důvody k Babišovu odvolání nevidí.

„Nebylo nic prokázané a ctím presumpci neviny,“ řekl ČTK k případnému odvolání Babiše Vokřál. „Koaliční krizi by měl vyřešit ten, kdo ji způsobil, a to je pan premiér. Jako hejtmanka a předsedkyně Asociace krajů bych si přála, abychom tady měli opět co nejdříve stabilní vládu,“ řekla Vildumetzová. Ani podle Knížka není důvod k odchodu Babiše z vlády. „Myslím, že (Babiš) svoji práci v politice na ministerstvu financí dělá dobře. Pokud ho předseda vlády odvolal, tak bych to nechal na prezidentovi,“ uvedl Knížek. Podle šéfa jesenické oblastní organizace ANO Adama Kalouse by ale prezident měl v takovém případě odvolat Babiše v souladu s ústavou. „Termín bych nechal na prezidentovi,“ uvedl Kalous.

Podle Petrtýla je Babiš úspěšný a měl by zůstat ve funkci. „Ta vláda je úspěšná, on je úspěšný, a najednou by měl kasu předat někomu jinému?“ podotkl Petrtýl. Pokud ČSSD trvá na odchodu Babiše, měla by podle něj vypovědět koaliční smlouvu.

Malá, Dostálová a Řehounek současně připustili, že situaci by mohlo vyřešit pokračování vlády bez Babiše i Sobotky. „Pokud by to mělo odblokovat, bylo by dobré, aby se toho neúčastnil ani jeden z těch dvou,“ řekl Řehounek. Podobný názor sdílí i místopředseda středočeského ANO Milan Pour. „Měli by skončit oba dva, nebo by tam oba zůstali a nějak se dohodli, což vidím zatím docela nereálně,“ uvedl Pour.

Naproti tomu Bělica si myslí, že by místo ministra financí měl odstoupit Sobotka, „protože je nerozhodný a lidem evidentně neříkal pravdu, protože řekl variantu, že chce podávat demisi, pak že podá demisi celé vlády, a nakonec se rozhodl odvolat ministra Babiše, nejúspěšnějšího ministra financí v novodobé éře téhle republiky“.

Krajský předseda hnutí ANO na Vysočině Josef Kott nechce dávat návody na řešení vládní krize bez toho, aby se nejdříve sešli premiér a ministr financí. „Je to především záležitost těchto pánů,“ řekl Kott.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …