Obrana chce koupit nová dopravní letadla a víceúčelové vrtulníky

22.11.2013 15:45

Ministerstvo obrany se chystá vyřadit zastaralá ruská letadla Jak-40 a místo nich koupit nový Airbus A-319. Po roce 2020 pak chystá nákup dalších dvou středních transportních letadel. Zároveň chce nahradit sovětské bojové vrtulníky a polské helikoptéry Sokol víceúčelovým typem vrtulníku. Počítá s tím nová koncepce dopravního a vrtulníkového letectva, kterou ve středu projedná vláda.

Obrana chce koupit nová dopravní letadla a víceúčelové vrtulníky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na návštěvě muničního skladu armády v Hostašovicích na Moravě, který po technické stránce střeží firma Trade FIDES, po té fyzické vojenská policie

Materiál, který má ČTK k dispozici, kritizuje současný stav letectva. Části základen jsou vinou finančních úspor v havarijním stavu, stejně jako řada letounů, uvádí.

Největší výzva v oblasti vrtulníkového letectva

Armáda na kbelské letecké základně provozuje dva airbusy A-319 ve verzi CJ, která má méně sedadel a cestujícím nabízí více pohodlí. Kromě přepravy vojáků do zahraničních misí je určeno pro pracovní cesty ústavních činitelů. Nový Airbus chce obrana pořídit v základní verzi pro 110 až 120 cestujících. Letoun bude sloužit hlavně rotacím vojáků v zahraničních operacích, pro přepravy raněných nebo k humanitárním účelům. Politiky bude vozit až v druhém plánu, jako záložní letadlo. Pro dopravu ústavních činitelů na kratší vzdálenosti chce ministerstvo koupit také tři nové vrtulníky. Koncepce počítá i se zachováním ruské helikoptéry Mi-8 ve VIP úpravě, kterou cestuje prezident či ministři. V budoucnu by Česko mohlo do takzvané vládní letky koupit i nový luxusní vrtulník pro politiky.

Největší výzvou v oblasti vrtulníkového letectva bude však postupné vyřazení legendárních strojů Mi-24 a 35. Armáda plánuje vrtulníky, kterým při sovětské válce v Afghánistánu islamisté přezdívali "ďáblův kočár", nahradit víceúčelovými stroji. Ty by kromě bojových operací mohly být využity také pro potřeby letecké záchranné služby, známé pod zkratkou SAR. Její piloti nyní létají na polských strojích Sokol. I kvůli úsporám ale armáda provozuje z deseti sokolů jen polovinu.

Nedostatek peněz se podepsal i na technickém stavu letišť

Armádu podobně jako další státní složky v uplynulých letech postihly dopady úspor vynucených klesajícím výkonem světového hospodářství. Podle materiálu Ministerstva obrany je vzhledem k nedostatku peněz na generální opravy část letecké techniky neschopná provozu, čímž dochází i k omezení schopností vojenského letectva. Nedostatek peněz také špatně motivuje piloty a letecký personál k dalšímu setrvání v armádě. Vojenské letectvo se tak potýká s nedostatkem kvalitně vycvičeného personálu.

Nedostatek peněz se podepsal i na technickém stavu letišť, která využívá dopravní a vrtulníkové letectvo. Ve špatné kondici jsou jejich ranveje i pojezdové plochy. U všech leteckých základen je třeba modernizovat navigační a rádiové spojení. Kbelská letecká základna má za sebou rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy a plochy před odbavovací halou. Ostatní části plochy jsou ve špatném až havarijním stavu, uvádí koncepce. Nedobrý stav se týká i míst, kde jsou zaparkovány vládní airbusy nebo nová armádní dopravní letadla CASA.

Do vylepšení základny u Náměště nad Oslavou stát společně s NATO v uplynulých letech investovaly zhruba čtyři miliardy korun. Vzhledem k omezení přísunu financí ale nebyla dokončena celá modernizace. Asi 200 milionů korun stát investoval do vylepšení vrtulníkové základny v Přerově, kterou ale armáda opustila.

Ministerstvo má letos rozpočet asi 42 miliard korun. Podle resortních špiček by přitom měl být aspoň 50 miliard. Návrh rozpočtu na příští rok počítá s navýšením peněz na obranu zhruba o 700 milionů korun.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…