Obrovské varování: EET je děravá jako cedník. K obchodnímu tajemství firem se dostane každý. I čínský totalitní režim

03.02.2019 15:11

Elektronická evidence tržeb je bezpečnostní riziko, upozorňují živnostníci a podnikatelé spolu s odborníky. „Únikem obchodních informací jsou ohroženy všechny firmy zapojené do EET. České i nadnárodní korporace. K citlivým údajům se může dostat každý,“ varuje Boleslav Buzek, spoluautor serveru Úschovna.cz, předseda strany Radostné Česko. Na tiskové konferenci, kterou v týdnu uspořádali zástupci podnikatelů a živnostníků, demonstroval, jakým způsobem mohou unikat citlivá obchodní data podnikatelů zapojených do EET, protože systém je navržen nedbale a nesplňuje základní požadavky na bezpečnost.

Obrovské varování: EET je děravá jako cedník. K obchodnímu tajemství firem se dostane každý. I čínský totalitní režim
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Veřejná správa je znepokojena kauzou čínské firmy Huawei, ale znepokojen je i podnikatelský sektor, protože obchodní data jsou neméně důležitá. „V dnešní době internetu je velice snadné dostat se k informacím, zvlášť pokud je nějaký systém navržen lajdácky,“ prohlásil IT odborník Boleslav Buzek a připomněl časté úniky dat z platebních karet nebo situaci, kdy jedné české bance unikla jména 46 tisíc zájemců o penzijní fond.

I precizní Enigmu se podařilo dekódovat. Natož lajdáckou EET

Dlouhodobý bojovník proti EET Boleslav Buzek poukázal na to, že i zdánlivě dokonalý systém je možné dešifrovat, jak se to například stalo v době druhé světové války s nacistickým kódem Enigma, i když se to v případě kódu s možností sto padesát kvadriliónů zdálo nemožné. „Tehdy se to povedlo díky tomu, že v každém šifrovaném rozkazu nacistů se opakovala jedna věta: Heil Hitler. Tato věta snížila počet pravděpodobností na několik tisíc. Tehdejší matematický počítač byl s dekódováním kódu, který se měnil každý den, hotov během několika minut místo několika tisíc let,“ dokumentoval Boleslav Buzek, že i kód, který byl vymyšlen precizně, byl díky chybnému používání prolomen. O to snadnější je to v případě EET, která byla vymyšlena podle něj lajdácky. A ukázal, jak snadno lze získat cenné informace firem.

Co je slabým místem EET? Premiér Andrej Babiš, ještě jako ministr financí, ve sněmovně na obrázku ukazoval, že firma zapojená do EET neodesílá žádné obchodní informace. Lže záměrně? ptá se Boleslav Buzek. Na obrázku, který Babiš předváděl ve sněmovně, totiž chybějí podstatné údaje, které firma povinně odesílá, čímž parlament podle Buzka obelhal. K informacím EET se totiž může dostat téměř každý, třeba prostřednictvím firemní wifi. „Údaje o prodeji jsou volně přístupné v síti, je vážné podezření, že z routeru Huawei čte data i čínský totalitní režim,“ konstatoval Buzek. Firmy odesílají při každém prodeji na účtence datum a čas, údaje o provozovně, pokladním místě, částku, DPH a kódy. Každá zpráva je šifrovaná, ale většinu údajů je možné zjistit okamžitě i bez dekódování, ostatní postupně také. „Kritickým místem je EET samotná. Dokážeme zachytit a odfiltrovat každou účtenku. Fatální chybou je unikátní číslo portu přidělené zvlášť každé účtence,“ vysvětlil expert IT, že EET je děravá jako cedník.

Už odesílání účtenek je v rozporu s obchodním právem

„Nikde v západním světě není EET a nikdy nebude, ať už kvůli zbytečné byrokracii, nebo z důvodu rozporu s principy etiky nebo nebezpečí úniku obchodních informací firem. Na serverech obchodního rejstříku je možné získat další informace, z kterých si každý může udělat podrobný obrázek o dané firmě. „Známe obraty provozoven, měsíční vývoj prodejů, data získaná z EET kohokoli chcete. Můžeme sledovat i časový vývoj tržeb i on-line vytíženost a tržby provozoven,“ vypočítává Boleslav Buzek. „Podle obchodního zákoníku v souladu s rozsudkem Nejvyššího soudu je obchodním tajemstvím obrat provozoven a z toho i informace související, např. i četnost prodejů. Tedy už odesílání samotných účtenek. EET je tedy v přímém rozporu s českým i euroatlantickým obchodním právem, proto nikde v západním světě EET nemají. Podle vývoje obratu lze např. vyčíst, kde se lépe podniká, v jaké dny, jaké jsou sezónní výkyvy. Lze rozhodovat o významných investicích i o optimalizaci zásob v sezonních výkyvech, ušetřené miliony lze díky těmto nekale získaným informacím jiné firmy využít na získání konkurenční výhody, na prodej levného zboží, nebo více zdrojů na investice do dalšího rozvoje firmy,“ řekl Boleslav Buzek.

Živnostníci a malí podnikatelé proto vyzývají premiéra Andreje Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou jménem malých a velkých podnikatelů ke konstruktivní debatě vedoucí k ukončení šíření obchodního tajemství a tedy k ukončení EET. „Nepřineslo to nic, ani narovnání konkurenčního prostředí, ani vyšší výběr daní. V případě nekomunikace půjdeme soudní cestou včetně informování západních států i USA o porušování práv jejich firem v Česku včetně porušení dohody o ochraně investic,“ pohrozil Boleslav Buzek.

Vidí jediné dvě možnosti, jak z toho ven: zrušit EET nebo změnit obchodní právo tak, aby v ochraně soukromého majetku bylo na úrovni Kuby nebo Venezuely. „Ale pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum,“ ukončil svoji přednášku o bezpečnostních hrozbách Buzek.

Za porušení umělých podmínek jsou podnikatelé trestáni pokutami

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla až do konce volebního období?

89%
11%
hlasovalo: 13736 lidí
Předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek prohlásil, že EET nenarovnala, ale pokřivila podnikatelské prostředí a nepřinesla ani zvýšení výběru daní. „Přinesla jen náklady, povinnosti a sankce,“ uvedl Bábek. Reálným výsledkem EET je kontrolní smršť, kterou musí absorbovat podnikatelé a živnostníci. Do EET je zapojeno asi 160 tisíc malých živnostníků a podnikatelů, za dva roky existence, do 30. listopadu 2018, proběhlo 160 tisíc kontrol, na pokutách bylo vybráno 128 milionů korun. „To je něco absurdního, pokuty jsou udělovány za bagatelní přestupky. Jsou tu uměle vytvořené podmínky, například že musíte vyvěsit oznámení, vydat účtenku, přihlásit se na Finanční úřad a aktualizovat své údaje. Jediná podmínka nemá nic společného s výběrem daní, s podnikáním a tvorbou zisku. Byly to uměle vymyšlené podmínky, za jejich porušení jsou podnikatelé trestáni pokutami,“ kritizoval Bábek.

Bábek: Cílem státní správy není nachytat podvodníky, ale získat moc nad podnikateli a živnostníky

Představitel Podnikatelských odborů znovu vysvětlil, že EET nemá s odvodem daní nic společného. „Pomocí EET se dá zkontrolovat jediné, jestli byla vydána účtenka a zaevidována tržba. Finanční správa tvrdí, že bez EET neví, kam jít na kontrolu daňových subjektů. Ale nedokáží vysvětlit, jak to z EET poznají, protože všechny záznamy, které mají, jsou informace, které mají k dispozici. Ale v případě, kdy někdo účtenku nepošle, tak informaci nemají. Nemohou vyhodnotit, že tenhle podnikatel poslal pět tisíc tržeb za měsíc a sto padesát neposlal. To nedokáží. Mohou to vyhodnotit jedině tak, že přijdou na daňovou kontrolu, zkontrolují účetnictví, dodací listy, nákupy, tedy peníze vydané, a vedle toho zkontrolují tržby, tedy peníze přijaté, to spárují a podívají se, jestli se to shoduje,“ objasňoval Bábek.

Pokud to nesedí, například když podnikatel nakoupil pivo za sto tisíc a prodal za padesát tisíc, musí ukázat, že ve skladu zbytek piva má. „Pokud tvrdí, že neví, kam se ztratilo, dostane pokutu, protože nepochybně lže. Takhle se dělají kontroly. EET je v tomto systému naprosto zbytečná,“ dodal.

Sto úřadů finanční správy po celé republice a kolem dvaceti tisíc úředníků, kteří nežijí ve vzduchoprázdnu, ale vidí živnostníkům až do ložnice, protože od něj dostávají daňové přiznání, takže mohou porovnat, jestli daný podnikatel může být ve ztrátě, když si třeba postavil rodinný dům a koupil auto. „Oni to vidí a vědí. Ale nejdou na ty kontroly, protože by to jen pomohlo nachytat podvodníky. Ale to není cílem státní správy. Cílem státní správy je ovládnout podnikání a získat nad námi moc,“ shrnul Bábek.

Živnostníci boj nevzdají

Zástupci živnostníků a podnikatelů ujistili, že boj proti EET nevzdají. „EET je jedním ze základních stavebních kamenů politiky, kterou nastavil Andrej Babiš a lidi kolem něj. Jestliže se nám podaří nabourat tento základní kámen, začne se jim to drolit,“ doufá Radomil Bábek. Proto živnostníci a malí podnikatelé vyzývají premiéra Andreje Babiše a ministerstvo financí k okamžitému zrušení EET. K výzvě se připojují i někteří opoziční poslanci. Podle poslanců ODS Jana Skopečka a Vojtěcha Munzara EET nic nepřinesla a čísla o vybraných daních díky EET, která předkládá ministerstvo financí veřejnosti, jsou pouze vycucaná z prstu. „Před zavedením třetí a čtvrté vlny potřebují argumenty, že systém má smysl,“ uvedl Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…