Obrovský úspěch. Jiří Šedivý nově v čele uznávané agentury

05.03.2020 18:50

Ministři obrany členských zemí Evropské unie rozhodli o tom, že bývalý český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý povede Evropskou obrannou agenturu, informovala o tom dnes na svém twitterovém účtu ČT24.

Obrovský úspěch. Jiří Šedivý nově v čele uznávané agentury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šedivý, zvláštní zmocněnec boje proti dezinformacím MV ČR

Šestapadesátiletý diplomat Šedivý vystudoval vojenství na prestižní londýnské King’s College a politologii na Univerzitě Karlově. Od poloviny 90. let radil tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi, vedl Ústav mezinárodních vztahů v Praze. V první vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) zastával Šedivý od září 2006 půl roku funkci ministra obrany. V letech 2007 až 2010 byl náměstkem generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera pro obrannou politiku a plánování.

Jako velvyslanec České republiky při NATO působil v letech 2012 až 2019, minulý rok ho vystřídal Jakub Landovský. Od loňského září působí Jiří Šedivý na Ministerstvu zahraničí jako zvláštní zmocněnec pro odolnost a nové hrozby. Je synem bývalého ministra zahraničí a diplomata Jaroslava Šedivého.

EDA (European Defence Agency) funguje od ledna 2005. Je základnou pro rozvoj společné obrany Evropské unie, platformou pro spolupráci států EU v oblasti evropské obrany i mezi ministry obrany zemí EU. Agentura je aktivní rovněž v pořizování armádní techniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …