Oceňte historické zásluhy Václava Klause. Výzva zazněla z jeho Institutu

02.09.2017 8:17

Bývalý hradní kancléř a současný výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl se ve svém komentáři v dnešní MF Dnes zamyslel nad tím, zda někdy oceníme historické zásluhy.

Oceňte historické zásluhy Václava Klause. Výzva zazněla z jeho Institutu
Foto: David Daniel
Popisek: Jiří Weigl na besedě v Brně

„Před pár dny uplynulo dvacet pět let od podpisu dohody, která rozdělila Československo. Stále se však objevují lidé, kteří chtějí tuto historickou událost překrucovat,“ poznamenal úvodem svého komentáře Weigl.

Weigl uvedl, že mimo jiné příležitost opětovně pohovořit o událostech tehdejší doby dostali expremiéři Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Podle něj však prostor, který pro svá slova dostali, byl malý. „O to více prostoru měli ti, kteří se na eskalaci československé státoprávní krize v letech 1990 až 1992 podíleli a kteří tehdy selhali – tehdejší havlovský Hrad a jeho protagonisté, bývalý český premiér Petr Pithart a další,“ řekl Weigl a poukázal na to, že tito však dnes nehovoří o tom, jak se jim podařilo prohospodařit důvěru Slováků a během roku a půl přivedli společný stát k nevyhnutelnému rozpadu.

„Nehovoří o naivním okamžitém zrušení zbrojní výroby na Slovensku, o intrikánském svržení tehdejšího ministra vnitra za Veřejnost proti násilí Vladimíra Mečiara, nemluví o pomlčkové válce nepředloženě rozpoutané prezidentem Václavem Havlem, o jeho některých necitlivých výrocích vůči Slovensku, které vyvolaly rozhořčení (o panelácích v Petržalce aj.),“ sdělil Weigl. Nemluví se podle něj ani o postoji strany ODA či o Pithartově snaze dojednat za zády federálních orgánů „dvojdomek“ s Mečiarem. 

„Nikdo nepřipomene, že ODS byla jediná strana, která kandidovala s programem zachování federace i na Slovensku. A že tam na rozdíl od českých zemí neuspěla,“ uvedl Weigl.

Slováci podle jeho slov toužili po svém suverénním samostatném státě dlouhodobě. „Žádné referendum o rozdělení nemělo smysl, nemohlo dát totiž odpověď na obsah společného státu, o němž měla každá část federace rozdílné představy. Skutečným referendem byly volby v červnu 1992 a jejich jednoznačné výsledky,“ dodal Weigl.

Vadí mu především slova Petra Pitharta o tom, že rozpad státu byl výsledkem svévolného rozhodnutí vítězů voleb v roce 1992, v nichž on ostudně prohrál. „Znovu ti, kteří státoprávní krizi pomáhali rozdmýchat a od odpovědnosti utekli, zkoušejí po pětadvaceti letech házet špínu na ty, kteří dokázali něco zdánlivě nemožného – klidně a dohodou rozdělit stát, a přitom zachovat maximum dobrého ze společného soužití,“ posteskl si Weigl.

„Dnes po čtvrtstoletí jsou naše státy úspěšné, stabilní a bezesporu zažíváme nejlepší období v historii. Je proto smutné, že v českých mainstreamových médiích to málokoho zajímá a stále se vedou jenom staré války, byť v tomto případě se na Klause a Mečiara útočí těžko,“ uzavřel Weigl se slovy, že většina Čechů a Slováků rozdělení federace schvaluje a oceňuje způsob jeho provedení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…