Odklad pro Koudelku. Bude pověřen řízením BIS, definitivně rozhodne nová vláda

09.08.2021 15:58

Vláda souhlasila s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a pověřila šéfa BIS Michala Koudelku dočasným vedením i po 15. srpnu. Nového ředitele vybere kabinet po volbách, řekl premiér Andrej Babiš.

Odklad pro Koudelku. Bude pověřen řízením BIS, definitivně rozhodne nová vláda
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

"Myslíme, že taková důležitá funkce má být rozhodnuta novou vládou, která získá důvěru občanů a Sněmovny," uvedl Babiš. Na jednání kabinetu podle něj vystoupil pouze vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). "Informoval členy vlády, že jsem to s ním konzultoval, že s postupem souhlasí. Vláda hlasovala, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel," dodal premiér.

Koudelka podle Babiše nebude mít omezený manévrovací prostor, když bude funkcí pověřený. V tom vidí rozdíl oproti nejvyššímu státnímu zástupci, kdy vláda nedávno schválila návrh na jmenování Igora Stříže. Premiér považuje za zvláštní, že u nejvyššího žalobce chtěla opozice se jmenováním nového šéfa počkat na novou vládu, zatímco u civilní kontrarozvědky jí to vadí.

"Kompetence pana Stříže zasáhnout do nějakého případu je kompetence té funkce. U BIS to je služba, která funguje a která přece nemůže záviset na jednom člověku. Tady je kontinuita, není v tom žádný rozdíl v těch kompetencích," poznamenal Babiš.

Koudelku dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. V květnu nevyhověl už pošesté návrhu vlády na jeho povýšení do generálské hodnosti. Loni koncem roku předal Babišovi ohledně Koudelky kritický materiál. Podle zákona o zpravodajských službách jmenuje ředitele BIS vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Babiš dnes řekl, že se Zemanem o svém postupu nehovořil.

PODROBNOSTI ZDE

Kvůli jmenování ředitele BIS se v Česku rozhořela politická debata. Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která stejně jako další koalice Pirátů a STAN Koudelku podporuje, podnítila kvůli nynější situaci svolání mimořádné schůze dolní komory. Poslanci se mají sejít v pátek. Naopak kritické jsou k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD a KSČM.

Dnes v souvislosti s informacemi, že chce jmenování nového šéfa BIS Babiš nechat na příští vládě, hovořili zástupci ODS, TOP 09, KDU-ČSL či STAN o tom, že premiér má ze Zemana strach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…