Odpor proti Rusnokově vládě není v zájmu ČSSD, věří Kohout

03.07.2013 17:43

Jan Kohout již podruhé v posledních několika letech přerušil své členství ČVSSD, aby mohl zasednout v úřednické vládě, tentokrát v kabinetu Jiřího Rusnoka jako ministr zahraničí. Budoucí šéf diplomacie je ve shodě s prezidentem Milošem Zemanem přesvědčen, že je třeba klást větší důraz na ekonomickou diplomacii. Slibuje dále, že úřednická vláda nerozhodne o dostavbě Temelína. Má však také za to, že odmítání Rusnokovy vlády není v zájmu sociálních demokratů.

Odpor proti Rusnokově vládě není v zájmu ČSSD, věří Kohout
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Novým ministrem zahraničí ve vládě Jiřího Rusnoka bude Jan Kohout (ČSSD, který na dobu svého vládního angažmá dočasně přerušil členství ve straně. Stalo se tak již podruhé. První taková situace nastala v okamžiku, kdy se stal šéfem resortu zahraničních věcí v kabinetu Jana Fischera. Co hodlá prosazovat při svém dalším vládním angažmá? Na to odpovídal ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Český duální systém podpory exportu nefunguje

„Mám zadání hájit zájmy České republiky, prohlásil v úvodu pořadu Kohout, jenž by podle vlastních slov souhlasil v řadě kroků se svým předchůdcem Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Rozdílný pohled však prezentuje v otázce ekonomické diplomacie.

„Dnes v Evropě převládá systém, kde je ekonomická diplomacie zavedena pod jednou střechou a to většinou pod střechou ministerstva zahraničí, uvedl Kohout s tím, že Česká verze dvou ministerstev, které mají o český export pečovat, se neukázala jako příliš efektivní. Připravuje se proto podepsání nové dohody o spolupráci Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva průmyslu a obchodu.

Sám si však nedovolí odhadovat, kolik bude mít času na prosazení svých kroků, neboť není jisté, zda vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru. „Jsem však přesvědčen, že sněmovna napříč stranami dojde k závěru, že tato vláda bude nejlepším možným řešením.

Naše vláda o Temelínu nerozhodne

V pořadu také přišla řeč na otázku dostavby Temelína. „Pro mě je podstatné to, že existuje dohoda s premiérem Rusnokem o tom, že tato vláda na sebe nevezme břímě tohoto rozhodnutí. Rusnokova vláda nebude rozhodovat o dostavbě Temelína,“ zdůraznil Kohout s tím, že jde o velmi složitou problematiku a měla by ji vyřešit až příští legitimní politická vláda.

Problém je především v nestabilitě energetického prostředí, které podle Kohouta v EU panuje. Teprve určitá stabilita v této oblasti může definitivně rozhodnout o tom, zda se dostavba jaderné elektrárny vyplatí. Dostavba totiž předpokládá odkup elektřiny za garantované ceny.

ČSSD neopustím

Kohout ve vysílání také důrazně odmítl, že by opustil ČSSD, k čemuž vyzývá předseda strany Bohuslav Sobotka všechny členy ČSSD, kteří vstoupili či vstoupí do Rusnokovy vlády. Kohout zdůraznil, že je členem sociální demokracie v podstatě dvě desetiletí a vzhledem k tomu, že souhlasí s jejími principy, nehodlá stranu opouštět. Zvláště ne kvůli jedné názorové neshodě s aktuálním předsedou ČSSD.

„Já jsem si přerušil své členství, aby pan Sobotka dostal prostor k tomu, aby nemusel vylučovat své oponenty ze strany. ... Myslím si, že je to určitá chyba. Vnímání zespoda strany je trochu jiné, než na té nejvyšší úrovni, Postoj Bohuslava Sobotky neodpovídá zájmům České republiky, ani zájmům ČSSD,“ myslí si Kohout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…