Odškodnění za sterilizaci by mělo dostat až tisíc žen

21.02.2012 20:00

Na odškodnění od státu za protiprávní sterilizaci by mohla mít nárok až tisícovka žen. Minimálně by případné odškodné mohlo dostat 59 žen. Vyplývá to z odhadů vládního výboru proti mučení, který podnět k odškodnění připravil.

Odškodnění za sterilizaci by mělo dostat až tisíc žen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle vládní rady by ministři práce, zdravotnictví, financí a spravedlnosti s vládní zmocněnkyní pro lidská práva do konce příštího roku měli vládě navrhnout model odškodnění. Výbor uvedl, že by měl vzniknout samostatný zákon podobně jako u odškodnění obětí nacismu či odbojářů. Nároky poškozených žen by měla posuzovat komise. Zasedali by v ní zástupci ministerstev, gynekolog i psycholog. Složení by schválila vláda. Ženy by týmu posílaly žádosti a dovolily mu nahlížet do zdravotnické dokumentace. Komise by pak rozhodla o odškodnění.

Podobné problémy ve Švédsku

Podobně postupovalo i Švédsko, kde mezi lety 1935 až 1975 nuceně sterilizaci podstoupilo 63 tisíc lidí - 93 procent žen a sedm procent mužů. Většinou lékař prohlásil, že osoba je mentálně opožděná. Ve skutečnosti se ale plodnost ukončila z důvodů sociálních či eugenických, tedy kvůli "šlechtění rasy". Pochybení se prokázalo přinejmenším u 10 tisíc případů, o odškodnění se přihlásilo 2067 obětí.

Ze švédských zkušeností při odhadu počtu odškodňovaných vycházel i vládní výbor. Podle něj by jich minimálně mohlo být 59. Nejvyšší státní zastupitelství totiž už dřív dostalo od ombudsmana 59 případů, kvůli nedostatku důkazů je ale odložilo. Maximální počet se může pohybovat "do tisíce případů", uvedl výbor. Zatím navrhl pro poškozené částku 300 až 400 tisíc korun podle újmy na zdraví či míry porušení tehdejších předpisů. Stát by tak na odškodnění mohl vyplatit až 400 milionů korun, uvedl výbor ve zprávě.

reklama

autor: joh

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…