Odstoupím, potvrdila Valachová. Hned poté, co se prezident vrátí z cest

01.06.2017 16:34

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) si podání demise nerozmyslí a stáhnout se ji nechystá. Do svého odvolání, které čeká za deset dní po návratu prezidenta Miloše Zemana ze zahraniční cesty, chce ještě jednat s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) o rozpočtu školství. Valachová to dnes řekla na tiskové konferenci. Informuje o tom ČTK.

Odstoupím, potvrdila Valachová. Hned poté, co se prezident vrátí z cest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Valachová se rozhodla opustit vládu kvůli kauze dotací pro sport, kterou řeší policie. Původně chtěla odejít k 31. květnu. Podle hlavy státu by si měla svůj krok rozmyslet. Zeman jí dal čas do 10. června, kdy se vrací z cesty do Vietnamu a Kazachstánu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak uvedl, že by změna v čele resortu školství měla být rychlá. Valachovou by měl nahradit její politický náměstek Stanislav Štech. Ministryně se dnes s předsedou vlády sešla.

„Potřebovala jsem za nutné ubezpečit ho, že jsem demisi nestáhla, demise platí,“ řekla Valachová. Dodala, že svou demisi podávala v „rozbouřené době“ vládní krize a policejního vyšetřování na ministerstvu. Nemyslí si ale, že by se její odchod oddaloval. „Situace se podle mého soudu vyvíjí standardně. Čas na výměnu neexistuje a neexistoval. Počkáte týden a uvidíte předání štafetového kolíku,“ dodala ministryně.

Senát ve středu neschválil kariérní řád učitelů, který má změnit odměňování. Novelu vrátili senátoři poslancům. Valachová uvedla, že by chtěla řád ve sněmovně prosadit. Dolní komora by se k předloze mohla dostat nejdřív na schůzi, která začne 27. června.

Do svého odchodu chce ministryně jednat ještě s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO). Dnes si postěžovala, že za její nepřítomnosti kabinet na svém středečním zasedání debatoval o rozdělení peněz z rezerv všeobecné pokladní správy a „školství nedostane ani korunu“.

„V několika dnech, které mě s ohledem na nepřítomnost prezidenta v republice zřejmě čekají, chci ministrovi Pilnému zrekapitulovat všechny karty, které máme v ruce a které jsou závazné,“ řekla k financím pro školství ministryně.

V dotační kauze figuruje bývalá náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová. Je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací. Valachová dnes popřela, že by se někdy s oběma naráz setkala. Odmítla také to, že by na ministerstvu jako poradce dál působil politik ČSSD Karel Březina, kterého policie kvůli aféře s dotacemi zadržela. Skončil po obvinění Kratochvílové, letos od ministerstva nedostal žádné peníze a nic pro resort nedělal, dodala Valachová.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…