Okamura: Opatření Fialovy vlády vedly ke zvýšení ceny elektřiny a růstu zadlužení

24.04.2023 16:58 | Ze sítí

Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury vládní pětikoalice rozvrací veřejné finance a vede naši zemi k bankrotu. Opět se prý naplnila prognóza SPD. „Vláda Petra Fialy není schopna řídit a konsolidovat veřejné finance, proti hrozivě narůstajícímu rozpočtovému deficitu a státnímu dluhu nedělá vůbec nic, a proto by měla skončit,“ udeřil Okamura na sociální síti.

Okamura: Opatření Fialovy vlády vedly ke zvýšení ceny elektřiny a růstu zadlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Konsolidace veřejných financí dle Okamurových slov selhává. „Pětikoalicí prosazený a schválený státní rozpočet na letošní rok s astronomickým deficitem 295 miliard korun se stává čím dále více nereálným a bude určitě překročen,“ obává se Okamura.  
 
Daň z mimořádných zisků, kterou v loňském roce prosadila do právního řádu vládní koalice, prý také zdaleka nepřinese do státního rozpočtu tolik prostředků, se kterými původně počítalo ministerstvo financí. 
 
 
„Samo ministerstvo financí přiznalo, že namísto 100 miliard korun za letošní rok se bude výnos z této daně pohybovat maximálně na hranici 40 miliard,“ vysvětlil. 
 
Jak také upozornil, tak SPD zavedení této daně ve Sněmovně nepodpořilo. „SPD Přesně předpovědělo, že kalkulace ročních příjmů z této daně byla v rámci návrhu státního rozpočtu naprosto nezodpovědně a nerealisticky nadsazená. Zavedení této daně rovněž vedlo ke zvýšení cen elektřiny pro spotřebitele a k vyššímu objemu kompenzací vyplácených ze státního rozpočtu dodavatelům energií,“ pokračuje předseda SPD. 
 
Je prý velmi pravděpodobné, že dotčené společnosti po zavedení této mimořádné daně nejrůznějšími způsoby snižují svůj faktický zisk. 
 
Předseda SPD také upozornil, že Česko má čtvrtou nejdražší elektřinu a plyn v EU. „Slovensko, Polsko a Maďarsko jsou na tom ve srovnání s ČR výrazně lépe. Domácnosti ve všech třech zemích mají ceny
elektřiny i plynu pod průměrem EU,“ uvedl Okamura s tím, že Fialova vláda musí skončit.
 
Závěrem své příznivce pozval na demonstraci SPD v Liberci, která se koná 24. května v 15:30 hod na Soukenné náměstí. V Liberci kromě Tomia Okamury vystoupí Radim Fiala, Ivan David, Jaroslav Foldyna, Zdeněk Jandejsek, Ivan Noveský, Zuzana Majerová a další. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…