Okamura poté, co byl senátorem, pronesl překvapivou věc o Senátu

21.06.2014 8:41

Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura poté, co byl zhruba rok senátorem, došel k závěru, že existence horní komory českého Parlamentu je zhola zbytečná. Naznačil to v rozhovoru pro sobotní Právo, v němž se pochlubil, že jako jediná strana předložil Úsvit ke všem bodům svého programu návrhy zákonů. Navrhl také provést forenzní audit státního rozpočtu a vysvětlil, jakým způsobem bude Úsvit vybírat kandidáty pro komunální volby.

Okamura poté, co byl senátorem, pronesl překvapivou věc o Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Okamura hned v úvodu srovnal svoji práci v Senátu s nynější prací v Poslanecké sněmovně. Z tohoto srovnání mu vychází, že Senát je „na zrušení“. „Po půlroce ve sněmovně je má práce vidět. Jako senátor jsem ani nemohl podat do sněmovny návrh. Musel by ho schválit Senát a tam má většinu ČSSD,“ vysvětlil s tím, že v horní parlamentní komoře byl v situaci, kdy nemohl prosadit vůbec nic.

Referendum v koaliční smlouvě je obrovský krok dopředu

Na otázku, jakých výsledků hnutí Úsvit dosáhlo, uvedl, že jeho politický subjekt je jedinou politickou stranou, která plní svůj volební program. „Ke všem jeho bodům jsme navrhli zákony,“ řekl. Na námitku, že návrhy zákonů z dílny Úsvitu sněmovna neschválila, reagoval tím, že díky tomu, že jeho hnutí prosazovalo svůj program před sněmovními volbami hlasitě, se referendum dostalo do koaliční smlouvy vlády. „To je obrovský krok dopředu,“ poznamenal Okamura.

Pochlubil se také tím, že za ním chodí poslanci z TOP 09 i z ČSSD. „... a říkají mi, že naše hnutí nehlasuje podle stranického klíče, kdo co navrhuje, že hlasujeme podle toho, jestli je ten návrh dobrý pro lidi,“ podotkl s tím, že ostatní poslanci se řídí jen tím, jestli ten zákon navrhuje ten či onen tábor.

Proveďme forenzní audit státního rozpočtu

Připomněl, že už v listopadu navrhoval, aby se provedl forenzní audit státního rozpočtu. „I ekonom Pavel Kohout mi řekl, že by forenzní audit přinesl úspory osm až deset miliard korun,“ uvedl s tím, že škrty se mají dělat až poté, co se ví, kde jsou skutečné díry ve státním rozpočtu. Na otázku, jak by takový forenzní audit měl vypadat, pak vysvětlil, že by se měli dát dohromady všechny politické strany, nejlepší čeští ekonomové a novináři. „Všechny tyto skupiny by se jednou za měsíc nebo čtrnáct dní sešly a společně by studovaly ty výdaje.“

Nepůjdeme cestou ODS a ČSSD

Okamura na otázku, jak se připravuje na komunální volby, odpověděl, že Úsvit zavedl dvoustupňové členství. „Máme odborné komise a pětatřicetičlenné grémium. Po dvou až tříměsíční lhůtě si vyhodnotíme práci členů komisí i grémia a z těch lidí se budou stávat členové hnutí,“ uvedl s tím, že do konce roku by chtěl, aby Úsvít měl padesát až sto členů. „Nepůjdeme cestou ČSSD a ODS, které vezmou každého, pak začnou krást a vzájemně na sebe podávat trestní oznámení,“ uvedl. Na námitku redaktorky listu, že do říjnových komunálních voleb mít Úsvit víc členů nebude, konstatoval, že jeho hnutí má mnoho tisíc podporovatelů, a tak staví kandidátky ve více než sto městech a obcích. Úsvit má mít také kandidátky v téměř všech krajských městech.

Na otázku, jak uhlídá, aby za Úsvit nekandidoval někdo neprověřený, uvedl, že má v regionech placené manažery, jejichž každodenní prací je hovořit s kandidáty. To samé dělají i poslanci hnutí. „Máme podrobné dotazníky. Kandidáti podepisují čestné prohlášení,“ doplnil Okamura.

Na otázku, zda bude ve volbách spolupracovat i s jinou stranou, uvedl, že Úsvit bude určitě spolupracovat s některými místními sdruženími. „Možná se někde bude kandidátka jmenovat třeba Úsvit pro Plzeň nebo Úsvit pro České Budějovice,“ uvedl Okamura. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…