Ombudsman obvinil veřejnoprávní média z přímého zapojení do volební kampaně

07.02.2023 22:57 | Ze sítí

Ombudsman Stanislav Křeček hodnotí průběh i výsledek prezidentských voleb: „Poučme se z volební kampaně, kterou jsme prošli. Přidejme k pocitu jednoty a očekávání lepších příštích věcí i vědomí občanských hodnot včetně vzájemné tolerance. Bez toho může být to dobré brzy zapomenuto,“ píše ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz. Kritizuje také zapojení veřejnoprávních médií do volební kampaně i vládní plány na boj s „dezinformacemi“.

Ombudsman obvinil veřejnoprávní média z přímého zapojení do volební kampaně
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Křeček podle svých slov s úlevou sleduje, že výsledek voleb přispěl k jisté jednotě. Měli bychom si však prý být vědomi, že do budoucnosti to rozhodně stačit nebude. „Obavám se totiž, že v kampani k zásadnějšímu pochopení rozdílu mezi vznikem většiny, mezi podporou většinového politického názoru a tím, co považujeme za občanskou společnost, příliš nedošlo,“ uvádí veřejný ochránce práv.

„Politická jednota dosažená volbami je sice nezbytným předpokladem pro reformy a další kroky v uspořádání státu, ale není, resp. nemusí být trvalou skutečností. Naproti tomu bez vědomí existence občanské společnosti, které je založeno nikoliv na většinovém souhlasu, ale na respektu i k tomu, na čem obecná jednota nepanuje, se společnost – má-li býti demokratickou – trvale neobejde,“ pokračuje Křeček.

Rozdíly se ve volební kampani zřetelně projevily: „Nemálo lidí nechtělo slyšet jiný názor než svůj vlastní. Bránili tomu, aby odlišné názory mohly být na náměstích vůbec vysloveny. To pro budoucí politiku vůbec není dobré,“ upozorňuje a ptá se: „Komu prospělo nazývat v kampani jedny válečnými štváči a druhé ruskými šváby?“ Připomíná také, že významné rozpory v celé řadě otázek, které zde byly před volbami, přece nezmizely.

Nechtěným důsledkem volební kampaně je podle Křečkova názoru téměř ztráta důvěry v nezbytnost existence veřejnoprávních medií. „Způsob jejich přímého zapojení do volební kampaně byl v naprostém rozporu s tím, co jsme od veřejnoprávních médií kdykoliv v minulosti očekávali. Náprava bude těžká… Kdo by v budoucnu takové „veřejnoprávnosti“ věřil?“ pozastavuje se ombudsman.

Obecnějšímu porozumění a vzájemnému respektu nepřispívá ani před volbami nešťastně zahájená debata o „dezinformacích“. „Svoboda slova není absolutní hodnotou, ale předkládaná představa o tom, že ‚v zájmu jedněch je třeba omezit svobodu jiných‘, nenašla obecné pochopení. Vzbuzená vzájemná podezření, ať již oprávněná, či nikoliv, se těžko napravují, i když pro budoucnost to bude nezbytné,“ říká Křeček.

„Poučme se z volební kampaně, kterou jsme prošli. Přidejme k pocitu jednoty a očekávání lepších příštích věcí i vědomí občanských hodnot včetně vzájemné tolerance. Bez toho může být to dobré brzy zapomenuto…,“ zakončuje ombudsman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…